PLANINA NA ISTOKU SRBIJE JE NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA: Krije neverovatna PRIRODNA BLAGA I BLISTAVO ČISTU VODU (FOTO)
Planina Beljanica, Foto: Printscreen/Youtube

LEPOTE SRBIJE

PLANINA NA ISTOKU SRBIJE JE NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA: Krije neverovatna PRIRODNA BLAGA I BLISTAVO ČISTU VODU (FOTO)

Na ovom području nalazi se i nadaleko čuvena Resavska pećina

Objavljeno:

Iako se smatra da je među kraškim planinama ona najveća, čini se ipak da je planina Beljanica nepravedno zapostavljena. Širina ove planine je u proseku oko 12 kilometara, dok se proteže dužinom od oko 25 km.

Najviši planinski vrh se nalazi na nadmorskoj visini od 1.139 metara.

Žagubičko vrelo

Žagubičko vrelo
foto: Printscreen/Youtube

U južnom delu Žagubice, na oko kilometar udaljeno od centra se nalazi vrelo reke Mlave ili Žagubičko vrelo. Smešteno je u samom podnožju planine Beljanica.

Boja koju ćete videti ako posetite Žagubičko vrelo će vas svakako sigurno ostaviti bez daha. Providnost vode je do čak 10 metara, a prosečna temperatura je između 9 i 11 stepeni.

Samim tim što na vrelo Mlave vrlo neprimetno voda izbija na površinu, to se ona izuzetno retko muti, pa ne čudi što joj je providnost između 4 i 10 metara.

Bogatstvo vodama na Beljanici

Iako postoje mnogobrojni podzemni vodotokovi, Beljanica je planina koji se može pohvaliti i brojnim površinskim vodotokovima.

Ovde postoji dosta ponornica. I baš zbog celokupnog predela, vode na ovoj planini se smatraju izuzetno čistim. Čak je u određenim delovima moguće i piti direktno iz same reke ili potoka.

Pored ostalih znamenitosti, na području Beljanice se nalazi i Resavska pećina, ali i mnogobrojne pećine koje nisu naročito dobro istražene. Jedna od njih je i pećina nazvana Velika Atula, koja se nalazi u krečnjačkom grebenu ove planine i duga je oko 560 m. Iz tog razloga se ova pećina smatra najvećom u tom području.

Treba pomenuti i takozvanu Vlašku pećinu, kao i Pionirsku, te pećinu nazvanu Ivkov ponor i mnoge druge, kojima Beljanica obiluje.

Zanimljiv je i podatak da najveća pećina na području Beljanice, Velika Atula još uvek nije do kraja istražena. Međutim, u onom delu koji su stručnjaci istraživali je pronađena posebna vrsta stonoga, koje nemaju pigment i koje su sada još nepoznata vrsta.

Resavska pećina
foto: Printscreen/Youtube

Inače se pretpostavlja da je ova planina dobila naziv po belini, koja je specifična za njen vrh.

A pored svih pomenutih atrakcija, Beljanica se može pohvaliti i vodopadom Lisine ili Veliki buk, kao i rečicom Vrelo ili Godina, koja je duga tačno 365 m i na kojoj se ovaj vodopad i nalazi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.