KOKAINSKI NILSKI KONJI prete Kolumbiji! MORAJU BITI ZAUSTAVLJENI
Nilski konj, Foto: Profimedia

UŽAS

KOKAINSKI NILSKI KONJI prete Kolumbiji! MORAJU BITI ZAUSTAVLJENI

Naučnici kažu da Kolumbija mora da izbaci svoje takozvane „kokainske nilske konje“ koji lutaju slivom reke Magdalene

Objavljeno:

Močvarna polja u Kolumbiji bila su dom ovih džinovskih sisara otkako ih je krajem 1980-ih ilegalno uvezao zloglasni gospodar droge Pablo Escobar. Kada je ubijen 1993. godine, kolumbijska vlada preuzela je kontrolu nad njegovim ekstravagantnim imanjem, uključujući i njegov lični zoološki vrt.

Većina životinja je otpremljena, ali su četiri nilska konja prepuštena sama sebi u ribnjaku, a sada ih na desetine živi u divljini. Iako niko ne zna tačno koliko ih ima, procenjuje se da je ukupan broj između 80 i 100, što ih čini najvećom invazivnom vrstom na planeti. Naučnici predviđaju da će broj nilskih konja do 2040. godine porasti na skoro 1.500.

Zaključuju da će u tom trenutku uticaji na životnu sredinu biti nepovratni i brojeve nemoguće kontrolisati. „Ideja o pucanju u nilskog konja niko se ne sviđa, ali moramo prihvatiti da nijedna druga strategija neće uspeti“, rekla je ekologinja Natali Castelblanco-Martinez za The Telegraph.

U svom prirodnom afričkom staništu, nilski konji provode dugu sušnu sezonu takmičeći se za pristup rekama koje su se smanjile u lokve. Takođe su osetljivi na bolesti i predatore. Suprotno tome, naučnici kažu da je Kolumbija raj za nilske konje. Kiša redovno pada i nema problema sa hranom ili predatorima. Istraživači veruju da je ovo optimalno okruženje moglo učiniti nilske konje plodnijim.

Meštani nilske konje vide kao nezvaničnu maskotu. Suvenirnice u gradu Puerto Triunfo prodaju priveske za ključeve i majice nilskih konja. U zabavnom parku koji je izgrađen na mestu nekadašnjeg dvorca Escobar, posetioci mogu da posete jezero u kojem sada živi nekoliko desetina nilskih konja. Ali za istraživače, ova stvorenja predstavljaju ekološku pretnju, takmičeći se sa domaćim divljim životinjama i zagađujući lokalne vodene tokove.Urin i fekalije nilskih konja su toksični, a životinje takođe nose čitav niz opasnih bakterija, što može predstavljati problem drugim vrstama, a na kraju i ljudima.

U Africi se nilski konji smatraju glavnom pretnjom za život i sigurnost seoskih zajednica. Nilski konji ubijaju više ljudi godišnje nego bilo koji drugi afrički sisar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.