OTRKIVENO PO KOJEM RECEPTU JE NAPRAVLJENA KINESKA VAKCINA! Danas stigla u Srbiju, OVO je važno znati!
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

KINESKA VAKCINA

OTRKIVENO PO KOJEM RECEPTU JE NAPRAVLJENA KINESKA VAKCINA! Danas stigla u Srbiju, OVO je važno znati!

Ova prva uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja, napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica

Objavljeno:

U Srbiju danas stižu prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije Sinofarm. Reč je o cepivu Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a evo šta se sve zna o njoj.

Ova prva uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je "izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja", napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Vakcina
foto: Printscreen/youtube

Kako prenosi "Njujork tajms", ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv SARS-COV-2 korona virusa. Telo se izlaže "mrtvim" delovima virusa, tako da se nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. Inače, korišćenje neaktivnih viursa za pravljenje vakcine postoji još od pedeseth godina i u osnovi su onih protv besnila i hepatitisa A.

Kako nastaje imunitet

Kada se ovako "mrtav" virus ubrizga u ruku, njih će praktično progutati posebni tipovi imunih ćelija. One razlažu virus na delove koje zatim izbacuju na svoju površinu. Takozvane T ćelije, važni činioci imunog sistema otkrivaju ove fragete. One se aktiviraju i mogu da regrutuju ostale imune ćeije da pruže odgovor na vakcinu.

Na scenu potom stupaju B ćelije, koje se takođe vezuju za delove virusa i aktiviraju se. Na isti mogu da se zakače i T ćelije, pa se tako stvaraju antitela, prilagođena obliku i površini tih delova virusa, da bi ih lakše detektovale prilikom novog kontakta. Imuni sistem može da odgovori i na infekciju sa živim koronavirusom, jer će B ćelije proizvoditi antitela koja će se lepiti za "uljeze". Ona pronalaze te takozvane šiljaste proteine i mogu da spreče virus da uđe u ćeliju. Druge vakcine bokiraju virus na drugačiji način.

Rok važenja

Klinička ispistivanja su pokazala da ova vakcina štiti protiv COVID -19, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću koliko dugo. Moguće je da nivo anitela opada kroz nekoliko meseci. Ali treba imati na umu da imunitet ima specijalne ćelije koje mogu da pamte infomracije o koronavirusu i tokom nekoliko godina, pa čak i decenija. Sinofarm vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Ipak, ova vakcina izazvala je kontroverzu budući da je i pre završene treće faze ispitivanja, odobrena hitna upotreba i Sinofarm je dobilo skoro milion ljudi.

Razlike u odnosu na Fajzer

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik-V, koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, ni to ne zvuči naročito impresivno, međutim kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi.

Naime, jedino ova vakcina napravljena je po "starom receptu". Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina, kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinofarm vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili besnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u telu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

Sinofarm vakcinu su odobrili Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

Nove količine Sputnjika V

Takođe, očekuje se da stignu i nove količine ruske Sputnjik V vakcine. Ukoliko odmah naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju. Podsetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine, američko-nemačka Fajzer-Biontek, i ruska Sputnjik V vakcina.

Dve kineske vakcine

Osim kineske vakcine Sinofarm koja će biti ponuđena građanima Srbije, postoji i Sinovak Biotek koja je poslednjih dana u centru pažnje. Za nju se u Brazilu ispostavilo da je efikasna samo 50,38 odsto. I ona funkcioniše po sličnom principu kao Sinofarm - deluje tako što imunološki sistem izloži umrtvljenim česticama virusa, bez rizika od ozbiljne reakcije na bolest.

Nekoliko zemalja, uz Indoneziju, Tursku i Singapur, takođe su poručile ovu vakcinu. Ispitivanja koje je sproveo Sinovak dala su drugačije rezultate u različitim zemljama.

Prošlog meseca, istraživači iz Turske rekli su da je Sinovak vakcina 91,25 odsto efikasna, dok oni iz Indonezije, u kojoj je masovna vakcinacija započeta u sredu, kažu da je njena uspešnost 65,3 odsto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media