GOLD GONDOLA JE NAJVEĆA ATRAKCIJA U SRBIJI: Kad bismo je preneli u BG, spajala bi Kalemegdan i ŽARKOVO! (ANIMACIJA)
Gold Gondola na Zlatiboru, Foto: Profimedia, Google maps, Printscreen/ Instagram / AleksandarVucic

TURISTIČKA ATRAKCIJA

GOLD GONDOLA JE NAJVEĆA ATRAKCIJA U SRBIJI: Kad bismo je preneli u BG, spajala bi Kalemegdan i ŽARKOVO! (ANIMACIJA)

Izgradnja Gold gondole koštala je opštinu Čajetinu 13 miliona evra

Objavljeno:

Zlatiborska Gold gondola najduža je panoramska gondola na svetu i jedna je od najvećih investicija opštine Čajetina!

Izgradnja Gold gondole opštinu Čajetinu koštala je 13 miliona evra. Ova gondola povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara. Podsetimo, gradnja gondole je započeta 2016. godine.

1 / 3 Foto: Kurir.rs/ Z. Š.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom puštanja u rad panoramske gondole na Zlatiboru. Nakon svečanog otvaranja, predsednik se provozao Gold gondolom.

Gold gondola Zlatibor kreće se brzinom od 6 metara u sekundi, kapaciteta 600 putnika, dok je maksimalni kapacitet 1.000 putnika na sat, a vožnja do krova Zlatibora traje čitavih 25 minuta.

Cena karte do Tornika i nazad za odrasle će biti 1.000 dinara, dok će dečja karta koštati 550 dinara, a deca do šest godina će imati pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe. Takođe, Gold gondola Zlatibor radi od 9 do 18 časova.

Trasa gondole

Na početnoj stanici Gold gondole gradi se najveći na Balkanu Avantura park. Međustanica je pozicionirana nekoliko kilometara od Zlatiborskog naselja, kod Ribničkog jezera. Na ovoj lokaciji je master planom predviđena izgradnja Zlatnog grada – centra za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam.

Završna stanica, planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora 7 kilometara. Sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor…

Odmah po prijemu putnika i napuštanja početne stanice, kabina gondole ubrzava vozeći putnike prema hotelu Tornik, pružajući putnicima panoramski pogled na celo naselje. Putnici mogu uživati u pejzažu Ribničkog jezera u zimskom ruhu, a onda dolazi poslednja, najstrmija etapa puta, uspon na sam vrh Tornik i prolazak kroz magleni zimski veo i zaleđene borove duž čitave trase. Vožnja traje čitavih 25 minuta.

Od danas će u Ginisovoj knjizi rekorda biti upisano da je Gold gondola Zlatibor sa svojih 8.950 metara trenutno najduža panoramska gondola na svetu, skidajući sa trona kinesku gondolu Tianmen Shun, premašivši njenu trasu za čitavih 1,6 km.

Uprkos velikim nanosima snega koji su se tokom noći formirali, ali i izuzetno niskim noćnim temperaturama koji su otežali startovanje instalacije, radnici gondole su uspeli da prevaziđu sve prepreke i dugo iščekivana atrakcija je mogla da krene.

Da bismo stekli uvid u to koliko je ova gondola zaista velika, "prebacili smo je u Beograd", i otkrili da bi ona, da je u Beogradu, spajala, recimo, Kalemegdan, čak sa centrom Žarkova.

Pogledajte našu video animaciju:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.