NOVA PRAVILA ZA REGISTRACIJU VOZILA U SRBIJI: Ko ne ispuni te standarde, neće moći da ga registruje!
Registracija vozila, Foto: Youtube/printscreen

vesti

NOVA PRAVILA ZA REGISTRACIJU VOZILA U SRBIJI: Ko ne ispuni te standarde, neće moći da ga registruje!

Prosečna starost blizu 2,2 miliona vozila u Srbiji je oko 17 godina

Objavljeno: 14.01.2021. 09:29h

Kako saznajemo, u Srbiji će od jula važiti nova pravila po kojima neće moći da se registruju vozila po bez katalizatora ili DPF filtera, delova izduvnog sistema koji smanjuju emisiju štetnih gasova.

Srbija je još 2018. godine usvojila stroža pravila za tehnički pregled koja podrazumevaju merenje emisije izduvnih gasova, kao i ispravnost sistema za izduvne gasove, ali je početak primene odložila do jula 2021. godine. To znači da će vozila morati da ispune standarde za izduvne gasove iz fabričke specifikacije, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova, kao što su katalizatori i DPF filteri.

Prosečna starost blizu 2,2 miliona vozila u Srbiji je oko 17 godina, ali nema zvaničnih procena koliko vozila neće moći da ispuni nova pravila, mada nezvanične procene govore da bi taj broj mogao da bude od nekoliko stotina hiljada do čak milion.

Vozila će prilikom tehničkog pregleda morati da ispune ono što je njihov proizvođač propisao kada ih je proizveo i to znači da će morati da se ispoštuju standardi od pre 15 godina za vozilo koje je tada proizvedeno, prenosi Nova ekonomija.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkoj ispravnosti strožiji standardi važiće za sva vozila koja su u Srbiji prvi put registrovana posle 1. marta 2014. u odnosu na ona registrovana pre ovog datuma, bez obzira kada su proizvedena.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media