UŽASNO NISKE TEMPERATURE NAM STIŽU, SRBIJU OČEKUJE LEDENI TALAS: Prognoza za našu zemlju je ČIST LED I DUBOKI MINUS
Stižu nam ledeni dani, Foto: Rina

VREMENSKA PROGNOZA

UŽASNO NISKE TEMPERATURE NAM STIŽU, SRBIJU OČEKUJE LEDENI TALAS: Prognoza za našu zemlju je ČIST LED I DUBOKI MINUS

Porast temperature nam sledi tek od utorka naredne nedelje

Objavljeno: 13.01.2021. 20:05h

Kako je saopštio RHMZ za vikend i početkom sledeće sedmice biće veoma hladno sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima, a dnevna temperatura će biti ispod 0 stepeni (ledeni dani).

Sutra će biti hladno i oblačno sa snegom povremeno, a samo po Vojvodini uglavnom suvo i sa sunčanim intervalima na severu i zapadu Vojvodine.

Minimalna temperatura će sutra biti od -8 do -2, a maksimalna od -2 u Užicu do 3 stepena u Negotinu. U Beogradu će maksimalna temperatura biti 0 stepeni.

U petak i za vikend još hladnije, pa ćemo imati ledene dane, kao i u ponedeljak. Povremeno će padati sneg u petak i subotu, a u nedelju i ponedeljak suvo sa jakim mrazem ujutru i sunčanim intervalima tokom dana.

Porast temperature nam sledi tek od utorka naredne nedelje.

Inače, anticiklon, koji se proteže od zapadnog dela južne Evrope i polako se širi na sever, a narednih dana će povlačiti polarni vazduh sve do Balkana, zbog čega nam sledi ovaj veliki pad temperature.

"Ova situacija rezultat je meandriranja i na kraju pucanja takozvanog polarnog vorteksa u višim slojevima atmosfere", kaže meteorolog Mazzocco Drvar.

Nad Zemljinim polovima, u nižim i višim delovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog vazdušnog pritiska koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno, vrtlozima.

Svake godine kada dođe jesen Severni pol počinje da se ubrzano hladi kako dobija sve manje sunca. Istovremeno, vazduh u južnijim delovima ostaje relativno topao. Zbog naglog pada temperature i toplotne energije na Severnom polu dolazi do pada vazdušnog pritiska.

U ovom procesu jača polarni vrtlog, koji ima oblik ogromnog ciklona koji prekriva ceo polarni krug, sve do srednjih geografskih širina.

U njemu, zbog rotacije Zemlje, vazduh kruži u smeru od zapada prema istoku, odnosno, u smeru suprotnom od kazaljki na satu.

Na severnoj hemisferi, ispod severnog vorteksa, nalazi se masa hladnog, gustog, arktičkog vazduha. Mesto susreta hladnih, polarnih, suvih vazdušnih masa s toplim, vlažnijim, bliže ekvatoru, naziva se polarnim frontom i približno se proteže na oko 60º geografske širine, što znači negde iznad Skandinavskog poluostrva.

"Po sinoptičkim parametrima i očekivanim posledicama, ovaj polarni prodor uveliko nalikuje onome iz 2017. godine, kad je ledom okovana Dalmacija rušila temperaturne rekorde stare pedeset godina", kaže Mazzocco Drvar.

Takođe, narednih dana u Bosni i Hercegovini preovladavaće hladno vreme, a očekuju se temperature do minus 12 stepeni zbog čega je upaljen i narandžasti meteoalarm.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media