NE JURITE ZA NOVCEM, BOGATSTVO VEĆ IMATE U KUĆI! Bake su ove mašine nosile u miraz, a mi ih se DANAS STIDIMO!
Mašina za šivenje, Foto: Profimedia

zaboravljene vrednosti

NE JURITE ZA NOVCEM, BOGATSTVO VEĆ IMATE U KUĆI! Bake su ove mašine nosile u miraz, a mi ih se DANAS STIDIMO!

Koliko li je sati proveo za njom i da li je zbog toga bila ljubomorna neka od njegovih sedam žena, sa kojima je proveo život.

Objavljeno: 13:19h

Generacijama unazad filozofi pokušavaju da objasne šta je bogatstvo i čega to ima na pretek bogat čovek. Danas se ova kategorija može shvatiti na više načina, za nekoga je to novac, skup automobil, retka torba, a pojedini se osećaju bogatim posedovanjem antikviteta.

Na ovaj antikvitet skoro svi su zaboravili, a veoma je koristan i nikada ne gubi na kvalitetu. Reč je o mašini za šivenje, krasi mnoge domove, uglavnom je stara više decenija, pa i vek, a niko skoro nije svestan njenog značaja. Naše bake nisu mogle da zamisle život bez nje, a mi ih sada, uglavnom držimo na zaboravljenim i teško dostupnim mestima.

Jedna od najpoznatijih marki na našem tržištu i najprodavanija bila je Singer ili "singerica". Prvi primerci dospeli su u Srbiju početkom 20. veka i ubrzo je postala obavezan deo svakog domaćinstva. Kursevi za savladavanje ove nove mašine bili su na svakom "ćošku", a cena joj je bila u visini tri radničke plate. Zbog toga je svakoj domaćici bila čast da je poseduje. Mlade su ih često donosile u miraz i to je bio pristojan svadbeni poklon u to vreme novom bračnom paru.

Švo više saznajem o njoj moja fasciniranost postaje veća, a dok sedim za dedinom starom mašinom razmišljam ko se sve obukao i išao zašiven zahvaljujući njoj. Koliko li je sati proveo za njom i da li je zbog toga bila ljubomorna neka od njegovih sedam žena, sa kojima je proveo život. Tokom života je bio šnajder i vrstan trgovac, pa je sam najbolje promovisao svoj rad i uvek bio ugledno odeven zahvaljujući njegovoj singerici.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Moju potragu za starim "singericama" upotpunila je i baba Slavkina mašina, koja verno čeka dostojnog naslednika. Ova baka je provodila sate na mašini šijući za svoju, decu, unuke, ali i praunuke. Ima joj preko 90 godina, a iako baka više nije živa ona krasi njen nekadašnji dom.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Kakon bi moje istraživanje bilo upotpunjeno odlučila sam da dodam još jednu mašinu, ali ovog puta je u pitanju Poljski proizvođač "Lucznik". Ovaj primerak pripadao je mojoj baki, a kao i prethodni uspeo je da nadživi njegovog vlasnika. Baka ju je kupila kao vrlo mlada, mašina je stara oko 70 godina, a trenutno se restaurirana nalazi u mom domu, a od zaborava je čuva moja majka, koja me redovno "krpi" pomoću nje.

Dok je baka starila za njom, a i moja majka mašina je potpuno ista i radi kao "švajcarski sat". Kao mala, često sam bila grđena jer se igram sa njom, ali zahvaljujući mom strahu od nje, nisam se nijednom povredila.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Ukoliko dobro pogledate ove fotografije nemoguće je da ne ostanete zapanjeni veličanstvenošću ovih mašina. Sigurno je da su napravljene sa velikim trudom, a tome svedoče i neverovatno precizni ukrasi na njima. Da li se neki današnji proizvod može pohvaliti viševekovnim radom?

Zbog toga budite svesni svog bogatstva i svega vrednog što držite u svojim domovima. Nemojte juriti za novcem i modernim stvarima koje vam ti papiri mogu pružiti, jer nešto vrednije već imate pored sebe. Vratite stari sjaj stvarima koje ste nasledili i tako ćete uvek održavati vezu sa pretcima, koji bi na to bili ponosni.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.