POLOVINA TERITORIJE OPŠTINE DOLJEVAC NOĆAS BILA POD VODOM: Iz tri sela evakuisana 23 MEŠTANA, nezapamćena POPLAVA!
Iz tri sela evakuisana 23 meštana, Foto: Profimedia, Google maps

UŽAS

POLOVINA TERITORIJE OPŠTINE DOLJEVAC NOĆAS BILA POD VODOM: Iz tri sela evakuisana 23 MEŠTANA, nezapamćena POPLAVA!

Prema rečima nadležnih u opštini Doljevac, preduzete mere su dale rezultate

Objavljeno:

Zbog izlivanja Jugbogdanovačke reke i nekoliko bujičnih potoka oko 60 kvadratnih kilometara teritorije opštine Doljevac noćas je bilo pod vodom, što je polovina njene ukupne površine, dok su evakuisane 23 osobe iz Šainovca, Šarlinca i Mekiša . U toku noći proglašena je vanredna situacija a celokupna mehanizacija i ljudstvo iz komunalnih preduzeća bilo je na terenu radi pravljenja odbrambenih nasipa.

Prema rečima nadležnih u opštini Doljevac, preduzete mere su dale rezultate pa je uz prestanak padavna danas je zabeležena daleko bolja situacija i povlačenje vode na većini lokacija, ali se preventivni radovi na odbrani od poplava nastavljaju zbog opasnosti od novih kiša.

-Noćas je bila poplavljena skoro polovina teritorije opštine Doljevac koja se prostire na teritoriji od 121 kvadratnog kilometra, i to na području mesnih zajednica Šainovac, Šarlinac, Orljane, Mekiš i Belotinac. Nije to bilo dva metra vode ali je bilo od 30 do 70 centimetara. Uglavnom se radi o obradivim površinama, dvorištima i ekonomskom delu ali ima i kuća u koje je ušla voda u prizemlja ili podrume. Negde su bujični potoci nosili sve pred sobom pa smo se branili i pravili nasipe. Izmeštena su 23 meštana, od kojih je 11 smešteno kod rođaka a ostali u kolektivnom centru o kojem se stara Crveni krst opštine Doljevac, kaže Miloš Vukotić zamenik predsednika opštine Doljevac.

Iz Šainovca je evakuisano 16 meštana a ostali su iz Šarlinca i Mekiša. U opštini Doljevac kažu da se do sada nikada nije desilo da u januaru dođe do izlivanja pet vodotokova istovremeno.

-Nikada se nije desilo u januaru i da bude tolika površina odjednom. Bude Toplica, bude Jugobogdanovačka reka, bude jedan od ovih bujičnih potoka, ali ne bude odjednom pet vodotokova. Koliko god ljudstva da imate i mehanizacije, kad morate da ih rasporedite na pet, šest mesta onda ima manje efekta. Noćas je bilo baš kritično, nama je bilo bitno da odbranimo kuće i stanovništvo. Niko nije stradao a materijalna šteta će se utvrđivati. Situacija se smirila u svim ovim mestima osim u Šainovcu gde još voda nadolazi, a u drugim mestima nivo vode opada. Zato i nastavljamo da čistimo propuste i kanale da, ako se bude nastavilo sa padavinama, korita imaju tu propusnu moć. Jer ako se nastavi kiša biće opet problema, dodaje Vukotić.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.