POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Na stolu su TRI TEME I NOVE MERE!
Cela Srbija čeka šta će se desiti, Foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

BORBA PROTIV VIRUSA

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Na stolu su TRI TEME I NOVE MERE!

Cela Srbija čeka šta će se desiti

Objavljeno:

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je u 10 časova, a premijerka Srbije Ana Brnabić juče je najavila šta će biti na dnevnom redu.

Ona je najavila da će Krizni štab raspravljati o merama za ulazak u zemlju, školama i merama za privredu.

- Krizni štab će zasedati u prepodnevnim časovima. Ja sam već započela komunikaciju sa stručnim, medicinskim delom Kriznog štaba oko mera za ulazak u Srbiju, škola, mera za privredu - istakla je Brnabić i dodala da će to biti na dnevnom redu današnjeg zasedanja.

Nakon toga, biće odlučeno da li važeće mere ostaju na snazi do pravoslavne Nove godine koja se proslavlja 13. janura, ili će biti donete nove.

Trenutno je na snazi obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ograničen rad prodavnica prehrambenih proizvoda do 21 sat, dok ugostiteljski objekti, tržni centri i ostalu mogu da rade do 20 sati. Takođe važi i zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Kada je reč o vakcinaciji, u našoj zemlji je do subote do 20 sati vakcinisano 9.300 ljudi.

Da podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da epidemiološka situacija diktira mere i da sve zavisi koliko danas i sutra bude pregleda i novozaraženih, zatim kakva je trenutna popunjenost bolnica i kakav je obuhvat vakcinacijom.

- Samo na osnovu toga možemo da donesemo mere. Nije nam cilj da nekoga maltretiramo i otežavamo putovanje. Na prvom mestu je zaštita građana i zdarvstvenog sistema - rekao je Lončar.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da očekuje da Krizni štab potvrdi da se i posle 11. janura nastavi isti režim rada privrede, odnosno da objekti nastave da rade do 20 sati. Kako kaže, tokom ove nedelje sastaće se u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima ove organizacije, kako bi predložili novo ublažavanje mera Kriznom štabu, čim počne masovna imunizacija.

- Prošlo je devet dana od proslave Nove godine i nije došlo do značajnijeg porasta broja zaraženih što je posledica discipline koju su za Novu godinu pokazali, kako građanke i građani Beograda, tako i ugostitelji. U januaru postoji samo jedan dan kada možemo da očekujemo potencijalno veće okupljanje ljudi, a to je 13. januar i proslava srpske Nove godine. Siguran sam da će se naši ljudi ponašati odgovorno, kao što su to činili tokom prošle godine kada su se slavile slave ili Božić, bez gostiju uz prisustvo samo članova porodice - rekao je Vesić.

(Espreso.co.rs / Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.