MILICE, TI SI SE UDALA, HOĆU I JA! Poznati gej aktivista i Milica Zavetnica UŽIVO, LETELO JE PERJE!
Predrag Azdejković i Milica Đurđević, Foto: Printscreen / TV Prva

sukob mišljenja

MILICE, TI SI SE UDALA, HOĆU I JA! Poznati gej aktivista i Milica Zavetnica UŽIVO, LETELO JE PERJE!

- Brak je već zagarantovan Ustavom, ne znam što se Milica brine - oštro je rekao Predrag Azdejković.

Objavljeno: 11:24h

Zakon o istopolnom partnerstvu najavila je ministarka Gordana Čomić, krajem novembra. O njegovom usvajanju i šta će to značiti za Srbiju govorili su gej aktivista Predrag Azdejković i političarka Milica Đurđević na televiziji Prva.

Da li je Srbija spremna za ovakav zakon gosti su otvoreno komentarisali.

Pitanje koje se postavljilo jeste da li je Srbija spremna da odbrani brak kao zajednicu muškarca i žene?

- Milica je najveća gej aktivistikinja jer najviše pominje gej aktiviste. Istina je da je Gordana dobila vruć krompir, ali mi postojimo i živimo zajedno pa naša zajednica mora da se zakonski reguliše. Ti si se udala, hoću i ja da se udam i tu ne treba niko drugi da se pita osim nas koji ćemo koristiti taj zakon - navodi Azdejković.

Među prvim komšijama imamo države koje su usvojile ovaj zakon, a to su Hrvatska i Crna Gora, koja se od skoro može pohvaliti novom praksom.

- Teško je živeti otvoreni život u tim malim sredinama, a Srbija je poslednja koja nešto menja uvek. Da li društvo želi da nama olakša život to je već pitanje. Zajednički stan, posete u bolnicama, zatvorima, kao i nasleđivanje imovine, to se sve reguliše ovim zakonima - objašnjava Azdejković.

Ovakav uređen sistem imala je potrebu da komentariše i Milica.

- Zbog čega postoji potreba da se poravna brak sa takvom vrstom partnerstva? Slovenija ima dobru praksu po tom pitanju, gde je zabranjeno da se usvajaju deca u takvim zajednicama. Brak je tekovina i svetinja i to piše u skoro svim međunarodnim dokumentima. Ne treba da se pravi poravnanje između partnerstva i braka - dodaje Milica.

- Neće se zvati brak nego istopolno partnerstvo. Brak je već zagarantovan Ustavom, ne znam što se Milica brine. Ana Brnabić ima svoje dete, pa hoćemo i mi da imamo svoje dete - otvoreno će Predrag.

Na ovu konstataciju Milica nije ostala dužna, te je dodala da premijerka nema svoje dete, već je dete rodila njena partnerka.

Za kraj Predrag Azdejković je dodao da oni očekuju većinu u Narodnoj skupštini, jer je prema njemu nepoštovanje premijerke ukoliko se bude donela drugačija odluka. Takođe navodi, da je uočio veliko poboljšanje kada je u pitanju stav desničara prema LGBTQ zajednici. Kako navodi i oni su shvatili da takvu manjinu poseduju u svojim redovima, te treba da budu korektniji prema njima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.