KOSOVO JE SRPSKI JERUSALIM: Patrijarh Teofil pričao i o stanju sa crkvama u Crnoj Gori
Otkrijte, Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

otkrijte

KOSOVO JE SRPSKI JERUSALIM: Patrijarh Teofil pričao i o stanju sa crkvama u Crnoj Gori

Srbima na Kosovu i Metohiji želimo da istraju, da opstanu na tim za njih svetim prostorima i da čuvaju svoje svetinje

Objavljeno:

Njegova svetost patrijarh jerusalimski gospodin Teofil u ekskluzivnom intervjuu za božićni dvobroj Kurira govori o odnosu njegove crkve prema Kosovu i Metohiji i ističe da je jedina kanonska crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska. Patrijarh Teofil priča o smrti srpskog patrijarha Irineja i vladike Amfilohija, sukobu Vaseljenske i Moskovske patrijaršije, o značaju Svetog Save, kao i o borbi protiv koronavirusa i upotrebi vakcina.

Nedavno je preminuo srpski patrijarh Irinej, malo pre njega i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. To su dva velika udarca za Srpsku pravoslavnu crkvu. Koliko ste upoznati s trenutnom situacijom unutar SPC i kakav je odnos Jerulisalimske patrijaršije i SPC?

- Odnos jerusalimske patrijaršije i SPC je bratski i na visokom nivou poštovanja i hrišćanske ljubavi. To što su se dva velikodostojnika bratske nam Srpske pravoslavne crkve preselila u večnost znači da je srpski narod dobio dva molitvenika pred prestolom bogomladenca Hrista, čije rođenje slavimo ovih dana. A ne bih to okarakterisao baš kao udar, već kao blagodat i božje dopuštenje, a srpska crkva, siguran sam, nastaviće putem kojim su išli blaženopočivši patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije. I tako će crkva nastaviti da živi sa novim prvojerarhom na čelu, za koga se molimo da bude izabran.

Srpski narod i njegove svetinje na Kosovu godinama unazad su ugrožene. Kakav je vaš stav o otcepljenju Kosova i položaju u kom se nalaze Srbi i drugi narodi koji nisu muslimanske veroispovesti?

- Za nas je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim. Baš onako kako je govorio i blaženopočivši patrijarh Irinej, a pre njega i svetjejši patrijarh Pavle. Srpskom narodu, ma gde živeo, želimo ovde iz svete jerusalimske patrijaršije, koja čuva svetinje bogomladenca Hrista, želimo da ga obasja svetlost rođenja Hristovog, da donese mir, ljubav i da što pre i srpski narod prebrodi opasnu pošast koronavirusa koja je zadesila čitavo čovečanstvo. Srbima na Kosovu i Metohiji želimo da istraju, da opstanu na tim za njih svetim prostorima i da čuvaju svoje svetinje na Kosovu i Metohiji.

Da li pratite situaciju u Crnoj Gori? Sporni zakon o slobodi veroispovesti, zbog koga su vernici mesecima išli u litije, izmenjen je, imovina SPC u Crnoj Gori ostaće sačuvana.

- Pratimo izrazito situaciju sa SPC u Crnoj Gori. Radujemo se i blagodarimo Gospodu na tome što je u najavi povlačenje zakona, koji je podrazumevao ništa drugo do otimanje imovine SPC u Crnoj Gori. Napominjem da se radujemo skorom povlačenju tog zakona i molimo se za mir, jedinstvo i slogu svih pravoslavnih hrišćana. Smatramo da je taj zakon nepravedan u odnosu na SPC i njene vernike u Crnoj Gori.

Kakav je vaš stav o nastojanjima takozvane Crnogorske pravoslavne crkve da dobije autokefalnost?

- Za nas je jedina kanonska crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska i nijedna druga pravoslavna crkva u Crnoj Gori nema kanonsko utemeljenje, tako da Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne smatramo kanonskom, ne smatramo je crkvom. Važno je da još jednom ponovimo da je Mitropolija crnogorsko-primorska, doskoro s mitropolitom Amfilohijem na čelu, a ubuduće sa novim mitropolitom koji će biti izabran onda kada to odluči jerarhija naše sestrinske SPC, jedina kanonska crkva u Crnoj Gori.

Od proglašenja Ukrajinske pravoslavne crkve za autokefalnu došlo je do raskola između Vaseljenske i Moskovske patrijaršije. Čije argumente vi podržavate i koliko ovakvo stanje nanosi štetu celom pravoslavlju?

- Kao jerusalimski patrijarh i kao čuvar Hristovog groba i svetih mesta Svete zemlje, molim se za jedinstvo svih pravoslavnih hrišćana. Moj odgovor je jasan, molim se za jedinstvo svih pravoslavnih hrišćana i ne bih želeo da dajem bilo kakve komentare koji bi na bilo koji način način uticali na jedinstvo pravoslavnih hrišćana i na jedinstvo pravoslavlja uopšte. Važno je da svi pravoslavni hrišćani budu deo jedne svete, saborne i apostolske crkve. Ko razume šta znači jedna sveta, saborna i apostolska crkva, dobro će razumeti i moj odgovor na ovo vaše pitanje.

Pre godinu dana od delegacije iz Srbije dobili ste na poklon portret Svetog Save. On je dva puta hodočastio na Hristov grob u Jerusalimu.

- Da, dobio sam i radujem se uvek kada Srbi dođu da se poklone svetinjama Jerusalimske patrijaršije. Rado ih primim, blagoslovim, jer je srpski narod blagosloven i mnogostradalni, a Sveti Sava dodatno povezuje Jerusalim sa srpskim narodom, tako da sam se radovao toj ikoni, kao i svakoj poseti grupa iz Srbije Jerusalimskoj patrijaršiji.

Početkom sledeće godine konačno će biti završena gradnja Hrama Svetog Save, koji se već sada smatra jednom od najlepših pravoslavnih bogomolja. Da li planirate da dođete i obiđete ovu građevinu?

- Naravno da želimo da dolazimo u Srbiju i da vi dolazite na prostor svete jerusalimske crkve. Sada je najvažnije da srpskom narodu poželim blagoslove za predstojeći Božić, da ovaj praznik srpski narod proslavi u miru i ljubavi, noseći blagoslov bogomladenca Hrista i molitveno sam u mislima sa srpskim narodom, tako da smo na taj način zajedno. A za posete biće prilike.

Vaša božićna poruka vernicima u Srbiji?

- Umesto poruke, a bilo ih je mnogo kroz vaša pitanja i moje odgovore, još jednom prenosim blagoslov Vitlejemske pećine u kojoj se rodio bogomladenac Hristos, donevši nam rođenjem veliku radost i blagoslov. Tako i ja šaljem blagoslove srpskom narodu, vernicima pravoslavne crkve i želim im svako dobro od bogomladenca Hrista.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.