IZ ČESNICE SU SRBI VIŠE OD DUKATA ČEKALI OVO: Njegova simbolika je KLJUČ u borbi protiv KORONE!
Božić, Foto: Profimedia

TRADICIJA ŽIVI

IZ ČESNICE SU SRBI VIŠE OD DUKATA ČEKALI OVO: Njegova simbolika je KLJUČ u borbi protiv KORONE!

Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, odim osnovnih neizbežan sastojak jei ljubav

Objavljeno:

Čačak – Nakon četrdeset dana strogog posta, ovog jutra brojni Srbi konačno su se omrsili, a na bogatoj Božićnoj trpezi centralno mesto zauzima česnica, koju su ranom zorom umesile domaćice.

- Ona se potkuvava pre zore kako bi bila spremna kad svi ukućani ustanu, oko nje se okupljaju, i Božićni doručak počinje. Mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. Unutra se obavezno stavlja novčić, ali i glogovo drvo i ko ga pronađe biće cele godine zdrav upravo kao ta biljka. Ove godine najviše smo njega priželjkivali u česnici da pronađemo, više nego paricu - rekla je domaćica Mladena Gojković iz Čačka.

Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, odim osnovnih neizbežan sastojak jei ljubav.

- Nekada se česnica mesila vodom sa izvora koju je na Božićno jutro u kuću donsio domaćin. Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini - rekla je Mladena.

Iako živimo u brzom, modernom vremenu, duh tradicije ipak ne iščezava u srpskom narodu, a to se najviše vidi tokom velikih praznika koji se obeležavju uz sve običaje. Iako je epidemiološka situacij teška, brojni vernici su bili na bogosluženjima u crkvama, uz pridržavanje svih propisanih mera, pa se može reći da je ovo prvi srpski Božić pod maskama.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.