TO NIJE UGALJ, TO JE ĐUBRE! Valjevci ne mogu da DIŠU, zagađeni kao PEKING, a evo koga krive za OVO GUŠENJE!
Valjevo, Foto: Espreso.co.rs

užas

TO NIJE UGALJ, TO JE ĐUBRE! Valjevci ne mogu da DIŠU, zagađeni kao PEKING, a evo koga krive za OVO GUŠENJE!

Stariji sugrađani su se osvrnuli na grejanje kao jedan od najvećih uzroka prevelikog zagađenja.

Objavljeno:

Mediji prethodnih meseci konstantno izveštavaju o velikom zagađenju vazduha, koji je u nekoliko navrata bio veoma opasan po zdravlje. Naslovi, koji su često bili veoma šokantni dokazali su da je bilo potrebno alarmirati i zabrinuti javnost, kako bi se preduzele određene mere.

Pored glavnog grada, sa Pekingom je često upoređivano Valjevo, gradić u Zapadnoj Srbiji u kome građanima nije jasno zbog čega su svake godine na vrhu "crne liste".

Kako bismo proverili šta Valjevci misle o zagađenju obišli smo njihov grad i pitali ih kako i da li dišu. Na ulicama skoro svi nose maske, a da vazduh nije čist oseća se čim se kroči u taj grad.

- U Valjevu nema vetra skoro nikada, dok u Beogradu Košava dosta rešava problem zagađenog vazduha. Jako teško dišemo ovde - kaže mladi Valjevac.

Prilikom rada na anketi naišli smo na Valjevku koja je pritom i inženjer, a njena struka veoma je povezana sa ovom problematikom. Upitali smo je i u kojoj meri nova brana "Rovni" može da utiče na smanjenje vetra u Valjevu. Ova teorija poznata je mnogim meštanima i često o njoj raspravljaju.

Valjevci
Valjevcifoto: Espreso.co.rs

- Ja bih rekla da ovo nema nikakve veze sa branom, jer je Jablanica mala reka koja ne može da napravi strujanje koje je veće nego što je trenutno. Ona se samo po potrebi povećava ili smanjuje u zavisnosti od količine vode koja se nalazi u brani - objašnjava sugrađanka.

Stariji sugrađani su se osvrnuli na grejanje kao jedan od najvećih uzroka prevelikog zagađenja.

- Sagradili su Toplanu da bi se smanjilo zagađenje, a ništa se nije smanjilo, jer su odlučili da povećaju cene za priključak za grejanje - kaže ljutito stariji gospodin.

- Najgori ugalj na svetu koristimo u ovom gradu, to više nije ugalj, već je đubre i zemlja. Nalazimo se u kotlini i sve se sleže i ostaje ovde, posebno je opasno kada nema vetra - objašnjava jedna gospođa i dodaje da je potrebno pronaći drugo rešenje za grejanje.

Pored Valjevaca mišljenje je iskazala i Svetska zdravstvena organizacija koja navodi da od zagađenja vazduha i respiratornih problema godišnje premine oko 5.000 stanovnika naše države.

Šetalište u Valjevu
Šetalište u Valjevufoto: Espreso.co.rs

Valjevci više ne mogu da trpe to što ne mogu da dišu te su odlučili da osnuju gurpu građana "Da Valjevo prodiše" koja je imala već nekoliko značajnih akcija. Na svaki mogući način ovi aktivisti pokušavaju da skrenu pražnju vlastima na ogroman problem koji se godinama zanemaruje. Na spomenike su stavljali zaštitne maske, te skretali pažnju građanima da bez ovakve zaštite u Valjevu prozor ne treba da se otvara.

Dok deca pitaju roditelje zašto ne otvaraju prozor i ne luftiraju kuću, stariji sugrađani ne smeju ni da pomisle na takvu egzibiciju. Ostaje nam samo da se nadamo da ćemo nekada u budućnosti biti svesniji resursa koje imamo i da ova planeta ne može da se nosi sa našim svakodnevnim bahaćenjem.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.