MALA NADA JE NAŠ PONOS, NAŠA DIKA: IT je njena ljubav, igra šah, samo niže medalje i priznanja (VIDEO)
Učenica Računarske gimnazije, Nada Trajković, Foto: Emilija Jovanović

kakvo dete

MALA NADA JE NAŠ PONOS, NAŠA DIKA: IT je njena ljubav, igra šah, samo niže medalje i priznanja (VIDEO)

- Činjenica je da u IT-u nema mnogo devojčica, ali smatram da je mnogo važniji kvalitet nego kvantitet. Devojčice koje su u IT-u su izuzetno dobre i postižu sjajne rezultate -

Objavljeno:

Nada Trajković, učenica je trećeg razreda Računarske gimnazije u Beogradu, koja se za ovu nauku interesuje već duže vreme. Tako mlada doživela je dosta uspeha na takmičenjima. Na državnom takmičenju iz matematike 2019. osvojila je prvo mesto, a 2020. treće mesto. Takođe, u njene uspehe se ubraja i pobeda na takmičenju IT girls 2018.

Kako je aktivno trenirala i šah više od osam godina, tu je takođe pokazala veliki uspeh osvojenim prvim mestom na Gradskom takmičenju 2019. u kategoriji šah za devojčice do šesnaest godina i trećim osvojenim mestom na Olimpijskom prvenstvu Srbije u ženskoj konkurenciji 2019.

Zainteresovani pričom ove mlade devojčice, želeli smo iz prve ruke saznati nešto više o njoj. Iz tog razloga uputili smo se ka gimnaziji, gde smo uspeli da obavimo razgovor sa njom.

Nada Trajkovic
foto: Emilija Jovanović

Naš razgovor počeo je sa pitanjem kada je nastalo njeno interesovanje za nauku i kada je počela da se takmiči:

- Interesovanje za nauku počelo je još od osnovne škole. Prvo takmičenje, za mene manje važno, bilo je u drugom razredu osnovne škole, ali moje prvo, takoreći ozbiljnije bilo je gradsko takmičenje u četvrtom razredu iz matematike - rekla je.

Zanimalo nas je odakle je potreklo njeno interesovanje?

- Moj stariji brat se bavio time. Često sam ga posmatrala i poželela sam da vidim šta on to tamo radi. On je bio moj uzor - kroz osmeh na licu rekla je Nada.

Želeli smo znati koje je bilo njeno prvo takmičenje? Kako je prošlo? Da li je imala tremu?

- Ne znam da li je to takmičenje vredno pomena, jer je za mene to više bila igra, ali ako ćemo i njega uzimati u obzir, onda je to bilo u drugom razredu osnovne škole, gde koliko se sećam tremu nisam imala. S druge strane, dosta važnije za mene je bilo državno takmičenje iz matematike u šestom razredu. E, tad se trema već osećala. Bila sam starija i samim tim svesna važnosti samog takmičenja - rerkla je.

Nada Trajkovic
foto: Emilija Jovanović

Na pitanje o takmičenjima, gde je sve do sada učestvovala, rekla je:

- Bilo ih je dosta. Kao neke od bitnijih navela bih takmičenja u srednjoj školi, državna iz matematike u prvom i drugom razredu. Takođe bila sam pozvana dva puta na izborna takmičenja za ekipu povodom ženske Matematičke olimpijade - odgovorila je.

Takođe, interesovalo nas je, sa kim Nada najviše voli da igra šah i da li pored šaha ima još neki hobi?

- Svi članovi moje porodice igraju šah, pa nam je to i neki vid porodične zabave. Ali ja najviše igram sa mlađim bratom. Što se ostalih hobija tiče, tu su veslanje, kao i vožnja rolera - rekla je Nada.

Kako do sada Nada već ima uspehe iza sebe, želeli smo znati šta smatra svojim najvećim uspehom?

- Da budem iskrena, mislim da ovo i nije trenutak kada bi trebalo da se određuje neki moj veliki uspeh, pošto on tek treba da se dogodi i ja tek treba da napredujem. Iz tog razloga, radije sada ne bih nešto posebno isticala - skromno je odgovorila Nada.

Nada Trajkovic
foto: Emilija Jovanović

Želeli smo znati, šta ona misli - da li u IT-u ima mnogo manje devojčica i ima li uopšte šanse da se to promeni?

- Činjenica je da u IT-u nema mnogo devojčica, ali smatram da je mnogo važniji kvalitet nego kvantitet. Devojčice koje su u IT-u su izuzetno dobre i postižu sjajne rezultate - kazala je Nada.

Kako se blizi kraj srednjem obrazovanju, upitali smo je kakvi su joj planovi za budućnost? Šta bi volela da studira i čime bi želela da se bavi?

- Kao svoj sledeći cilj i nivo koji bih želela da dostignem, navela bih upis na Računarski fakultet. To bi bila moja želja za budućnost - rekla je.

Uzimajući u obzir njene godine, kao i uspeh koji je do sada postigla, zanimalo nas je kako sve to uspeva? Da li i organizacija igra veliku ulogu u svemu tome?

- Iskrena da budem, ja nisam previše opterećena time, ali organizacija jeste važna. Sa minimumom dobre organizacije možete sve postići - objasnila nam je Nada.

Kako je već neko vreme u nauci, pitali smo je u kom naučniku pronalazi najveću inspiracju?

- To mesto pripada Mihajlu Pupinu. Možda će zvučati banalno, ali čitala sam njegovu knjigu OD PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA. Veoma mi je bio zanimljiv njegov put od sela do Amerike, gde nikada nije zaboravio odakle potiče - bile su njene reči.

Mihajlo Pupin
foto: Wikipedia Commons

Na pitanje o Računarskoj gimnaziji i tome kako je zadovoljna njome rekla je:

- Izuzetno sam zadovoljna. Svako čiji je cilj da upiše ovu školu, može biti siguran da će uz svoj trud koji je jako važan, ovde steći veoma visok nivo znanja - rekla je Nada o svojoj školi.

Ono što smo takođe želeli znati, jeste u kome ona pronalazi najveću podršku:

- Svoju porodicu (roditelje i braću) smatram za svoju najveću podršku, jer oni su ti koji su uvek tu - odgovorila je ona.

Za sam kraj razgovora, zamolili smo je da poruči nešto svojim vršnjacima:

- Samo budite posvećeni i uporni u onome što radite. Uspeh neće izostati - porčila je.

Nada Trajkovic
foto: Emilija Jovanović

Ono što nas je veoma prijatno iznenadilo jeste činjenica da Nadu, pored svih uspeha krase neizmerna skromnost i prizemnost. Kako ne smatra potrebnim da se previše ističu njeni dosadašnji rezultati, jer joj trud i rad tek predstoje, mi joj želimo sreću u daljem radu i niz dobrih rezultata u predstojećem periodu...

Kako se vama čini njena priča? Da li se i vi slažete da o ovakvim talentima treba više pričati?

Pišite nam vaša mišljenja...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.