NIŠTA OD DRŽAVNE MATURE NI OVE GODINE!Dva razloga bila presudna za novo odlaganje, šta to znači za buduće studente
Jedan od razloga je pandemija koronavirusa, Foto: Dragana Udovičić

nijedan detalj ne sme biti prepušten slučaju

NIŠTA OD DRŽAVNE MATURE NI OVE GODINE!Dva razloga bila presudna za novo odlaganje, šta to znači za buduće studente

Pojašnjavajući cilj državne mature, ministar kaže da je namera da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter

Objavljeno:

Državna matura neće biti uvedena 2022. godine i kako sada stvari stoje, po prvi put će biti održana najverovatnije godinu kasnije, saznaje "Blic". Jedan od razloga je i pandemija koja otežava sprovođenje bitnih stavki koje moraju da se odrade.

Ministar prosvete Branko Ružić formirao je radnu grupu koja će u kontinuitetu raditi na ispunjavanju uslova za održavanje državne mature.

- Ipak, gotovo je izgledno da neće biti uvedena naredne godine jer mora sve do tančina da bude spremno za njeno sprovođenje. U ovako bitnom državnom projektu nijedan detalj ne sme biti prepušten slučaju - kažu za "Blic" u Ministarstvu prosvete.

Suštinski razlog jeste epidemija Kovid19, koja umnogome otežava organizovanje i sprovođenje priprema. Jedna od njih je pilotiranje projekta. Prvi termin je zbog epidemije propušten, a neophodno je odraditi još dva, od kojih je prvi već u maju.

maturski ispit, test, matura, škola
foto: Dragan Udovičić

Drugi značajan razlog je usklađivanje i dogovor sa visokoškolskim ustanovama. Kako za "Blic" kažu u ministarstvu, manji broj ali bitan deo fakulteta smatra da državna matura nije dovoljna već su neophodni ipak i prijemni.

Međutim, i u slučaju usklađivanja ovog pitanja, jedan deo fakulteta zahteva utvrđivanje stepena složenosti ispita.

- Jednostavno smatraju da nije isto polagati matematiku na prirodno matematičkom ili elektrotehnici - navode u ministarstvu.

Svakako uvođenje državne mature je jedan od najozbiljnijih poslova pred ovim resorom. Ministar prosvete Branko Ružić u izjavi za medije je naveo da je državna matura velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama.

- Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera. Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022 - kaže ministar Ružić.

Branko Ružić
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pojašnjavajući cilj državne mature, ministar kaže da je namera da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter.

- Da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu - poručuje Ružić.

Podsećamo, državna ili velika matura trebalo je da bude uvedena u ovoj 2020/2021. školskoj godini i njome bi prijemni ispiti na najevćem broju fakulteta bili ukinuti. Iako za ovaj nov koncept upisa postoje brojna mišljenja za i protiv, promene ipak slede, a već je osmišljeno i kako bi to testiranje trebalo da izgleda. Krajem oktobra prošle godine završeno je i pilotiranje koje je trebalo da bude ponovljeno u maju.

Test na državnoj maturi, tako, imaće 40 zadataka, od toga je trebalo 10 da bude sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa. Ispit je trebalo da traje četiri sata, a broj bodova biće različit u odnosu na nivo zadataka.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.