PRAVI PRIMER ZA SVE NAS! Sremska Mitrovica smanjila ZAGAĐENOST vazduha i to OVIM projektom!
Ustupljena fotografija, Foto: Ustupljena fotografija

NEVEROVATNO

PRAVI PRIMER ZA SVE NAS! Sremska Mitrovica smanjila ZAGAĐENOST vazduha i to OVIM projektom!

Među prvim gradovima Sremska Mitrovica je zamenila staro javno osvetljenje za LED osvetljenje kroz model javno-privatnog partnerstva na teritoriji celog grada

Objavljeno:

Među prvim gradovima Sremska Mitrovica je zamenila staro javno osvetljenje za LED osvetljenje kroz model javno-privatnog partnerstva na teritoriji celog grada.

Zašto su projekti energetske efikasnosti najbitniji u ovom trenutku za našu zemlju? Odgovor na ovo pitanje saznaćete na primeru ovog grada. Prvo, ušteda električne energije na godišnjem nivou je u ovom projektu 3.000.000 kWh, a ušteda CO 2 na godišnjem nivou 1.590 tona! Ako uzmemo prosek, da je apsorpcija ugljen-dioksida (CO2) jednog hektara šume oko 6 tona godišnje (to su šume koje su stare minimalno 30-40 godina), onda dobijemo izuzetnu cifru.

Sremska Mitrovica je smanjila zagađenost vazduha ovim projektom, kao da su posadili 265 hektara šume! Zamislite, dok neki samo sede i pričaju o tome da je vazduh zagađen, oni su dali pozitivan primer, kako je potrebno raditi i primenjivati na delu.

Drugo, projekat se finansira iz uštede, bez zaduženja i direktnog investiranja grada. U ovom slučaju znači da će za 13 godina javnog ugovora, grad ostvariti novčanu uštedu u budžetu od minimalno 39.500.000 dinara, tako, da nijedan dinar nije uložio iz sopstvenih sredstava, a sve rizike projekta snosi privatni partner, odnosno investitor, firma ESCO ELIOS Doo.

Gradu ostaje mogućnost da sa razlikom u novcu investira u neke druge potrebne projekte, za koje nisu bili u mogućnosti da realizuju do sada, ali im ova ušteda to omogućava. U međuvremenu, smanjuje se zagađenost vazduha, prave uštede u budžetu, a korisnici odnosno građani, dobijaju bolju uslugu. Tako rade oni koji razmišljalju, i čine što treba.

Kako saopštava načenik gradske uprave Sremska Mitrovica, Miroslav Jokić „Stare svetiljke, ukupno 9.616 komada, zamenjene su novim LED svetiljkama, čime smo obezbedili efikasnije korišćenje energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i smanjenje operativnih troškova funkcionisanja i održavanja sistema javne rasvete.

Godišnja ušteda električne energije iznosi 70,4%, a na bazi toga projektuju se velike finasijske uštede. Uštedeće se oko 13.000.000 dinara samo na troškovima održavanja rasvete, a realizacija celog projekta se finansira iz svih tih ušteda. To je ono što nam je i najbitnije kod realizacije ovog projekta - da dobijemo modernu, racionalnu, energetski efikasnu javnu rasvetu, a da realizacija tog projekta neće ništa dodatno koštati naše sugrađane. Nova rasveta je postavljena u gradskom području, ali i svim selima. Omogućena je daljinska kontrola i upravljanje sistemom, odnosno daljinsko paljenje, gašenje i dimovanje jačine rasvete.

Takođe, biće olakšana i prijava kvarova i brže reagovanje po prijavama, jer je kroz numerisanje svetiljki obezbeđen i digitalni registar sistema.” Očekivani vek trajanja novih LED svetiljki je 25 godina – skoro duplo više od trajanja javnog ugovora.

Podsetimo, posle 13 godina otplate projekata opštini ostaje cela novčana ušteda ikvalitetna i korisna rasveta. To je suština JPP projekata.

Učinite nešto - sadite drvo, smanjite svoju potrošnju energije! Kupite nove LED sijalice, kupite po mogućnosti automobile sa manjom potrošnjom goriva! A kada nešto od ovoga realizujete, dođite i pogledajte Sremsku Mitrovicu koja vredi i danju, a naročito noću!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.