STARI LABUD JE ZBOG PETARDI UDARIO U ŽICE DALEKOVODA, NESREĆNIK JE IMAO UDICU U VRATU: Mislite o tome dok SLAVITE!
Stari labud, Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

nova godina

STARI LABUD JE ZBOG PETARDI UDARIO U ŽICE DALEKOVODA, NESREĆNIK JE IMAO UDICU U VRATU: Mislite o tome dok SLAVITE!

Tuga!

Objavljeno:

Labud grbac svake godine naseljava isto mesto i u plićaku od grančica gradi svoje gnezdo. Tako je radio i ovaj stari labud, sve do novogodišnje noći. Ova vrsta ima belo perje, crne noge i narandžasto-crveni kljun sa crnom kvrgom iznad njega. Kljun je nazubljen i oivičen crnom linijom sve do grbe koja se nalazi pri osnovi kljuna, po čemu je i dobio ime.

Glava im je okrugla, a vrat tanak. Od ostalih se labudova razlikuju po velikoj savijenosti vrata, pomoću kojeg mogu da dopru do muljevitog dna u potrazi za hranom bez ronjenja. Zbog toga spadaju u porodicu plovuša, a bezbrižno je plovio sve dok nije čuo zvuk petardi.

Prva akcija u prvom danu nove godine

- Ovaj stari labud grbac je, verovatno uplašen strahovitom bukom petardi i vatrometa u novogodišnjoj noći, udario u žice dalekovoda na Šodrošu u Novom Sadu. Građani su pticu pronašli ispod dalekovodnog stuba, blago ošamućenu. Kao da jedna nevolja ne ide sama, ovaj nesrećnik je u vratu imao i ogromnu udicu koja se zarila duboko u tkivo. Labud je nekada ranije obeležen metalnim prstenom Mus. Belgrade LA0325, a to će nam pomoći da saznamo više o samoj jedinki, rekli su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Obavestili smo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i uz njihovu saglasnost pticu prebacili do obližnje veterinarske ambulante "Dog House 021" gde je dr vet. med. Ana Oreg izvršila pregled labuda, hirurški mu odstranila udicu i obradila ranu, dodali su.

Labud je ubrzo vraćen na istu lokaciju gde, prema rečima meštana, već dugo boravi.

Prva akcija u prvom danu nove godine Ovaj stari labud grbac je, verovatno uplašen strahovitom bukom petardi i vatrometa...

Posted by Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije on Петак, 01. јануар 2021.

U cilju podsticanja ljudi da postanu svesniji i obazriviji prema životinjama, takođe i sa nadom da ovog labuda, a ni druge životinje kojima je dom priroda, u 2021. godini neće dočekati ovakav strah, "Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije" podelilo je svoju priču i svoju prvu sprovedenu akciju u novoj godini.

Oni su pokazali humanost, a da li ste i vi spremni?

Kada poželite da pacite petardu, pomislite na njih!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.