BITNO JE DA NE MUTIRA DEO VIRUSA KOJI JE U VAKCINI: Pažljivo pročitajte ove reči dr Kisić Tepavčević!
Pažljivo pročitajte, Foto: Aleksandra Čolić

VAŽNO

BITNO JE DA NE MUTIRA DEO VIRUSA KOJI JE U VAKCINI: Pažljivo pročitajte ove reči dr Kisić Tepavčević!

Dolaskom vakcine, kako je rekla, konačno se vidi svetlo na kraju tunela

Objavljeno:

Mutacija virusa korona nije ništa novo, kaže epidemiolog i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se svaki virus ulaskom u organizam čoveka i daljim replikovanjem delimično menja.

Ona je navela za Tv Pink da je bitno da se ne izmene oni segmenti koji su bitni za imuni odgovor kod čoveka i da je bitno da se to prati.

- Grupa korona virusa, po našim dosadašnjim saznanjima, nije spadala u grupu virusa koji su skloni velikim antigenskim mutacijama. Bitno je da se prati i da ne dođe do promene na onim delovima virusa koji se nalaze u vakcini koji su bitni za naš imuni odgovor - navela je ona.

Dolaskom vakcine, kako je rekla, konačno se vidi svetlo na kraju tunela.

Napominje da je naša zemlja jedna od retkih u svetu koja ima dostupne dve vakcine.

- Imamo kontinuitet u vakcinaciji, plan kako će dalje teći - navela je Kisić Tepavčević i dodala da je imunizacija počela od korisnika u staračkim domovima.

Srbija je, podseća, tokom epidemije mnogo toga uradila- izgrađene su nove laboratorije, dve bolnice i da se to sada u javnosti podrazumeva, a iza toga stoji ogroman trud i rad.

Ceo svet, kako je rekla, suočio se sa novim virusom o kome lekari nisu učili na fakultetima, te da su i istupi u javnosti često bili kontradiktorni, što je možda zbunjivalo obične građane.

- Nedavno sam našla svoje gostovanje na televiziji od pre godinu dana i kada su me pitali o virusu koji se pojavio u Kini, samouvereno sam govorila da je to virus koji se ne prenosi sa čoveka sa čoveka, koji se prenosi putem hrane. Nisam to napamet govorila, jer su tada sva naučna istraživanja govorila tako. Virus nas je brzo demantovao, ali smo ubrzo unapredili znanja - rekla je Kisić Tepavčević.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.