Direktorka KBC Bežanijska kosa: KOVID JE NAJVEĆA ZDRAVSTVENA KATASTROFA, svaki 8 pacijent na INTENZIVNOJ
I ona je imala jednu ličnu tragediju, Foto: Printcsreen

aktivan pristup borbi

Direktorka KBC Bežanijska kosa: KOVID JE NAJVEĆA ZDRAVSTVENA KATASTROFA, svaki 8 pacijent na INTENZIVNOJ

Doktorka tvrdi i da naredna godina ulazi u istoriju jer ćemo imati saveznika protiv korone

Objavljeno:

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković ističe da je kovid najveća zdravstvena katastrofa u jednom dužem periodu istorije medicine. Ističe da je u toj zdravstvenoj ustanovi je do sada pregledano ambulantno preko 20.000 ljudi, a da je 4.000 uspešno hospitalno lečeno.

Marija Zdravković je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a izjavila da i dalje stoji iza izjave koju je dala pre mesec dana da smo u "poslednjoj četvrtini" i da je sada ključni trenutak.

- Pred nama je 2021. koja će ući u istoriju medicine kao godina koja donosi vakcinu protiv kovida. Kovid je najveća zdravstvena katastrofa u jednom dužem periodu istorije medicine. Period koji dolazi doneće vakcinaciju i imaćemo jednog saveznika, i upozoravaćemo i dalje na maske i distancu, ali imaćemo i aktivni pristup borbi protiv infekcije - naglasila je Zdravkovićeva.

Navodi da je KBC Bežanijska kosa do sada imala preko 20.000 ambulantnih pregleda od 23. juna.

- Skoro 4.000 ljudi je uspešno hospitalno lečeno. Ostali su lečeni ambulantno. Ne leče se svi u bolnicama, ovu bolest uz uzimanje terapije i kontrolu pacijenti mogu da preleže i van bolnice - kaže Zdravkovićeva.

KBC Bežanijska kosa
foto: Zorana Jevtić

Svaki osmi paijent na intenzivnoj nezi

Napominje da od te jedne petine svaki osmi je lečen u intenzivnoj nezi.

- Oni se uvode kada im otkaže jedan organ, a to su najčešće bila pluća. Kovid napada i srce jetru, bubrege. U poređenju sa najvećim svetskim centrima KBC Bežanijska kosa je u rangu sa njima, pa i bolji. Upravo nam je prihvaćen jedan rad za publikaciju gde smo uzneli rezultate - koji su prediktori koji komplikuju infekciju. To je bitno je i za pacijente i za zdravstveni sistem da bi se bolje predvideo broj mesta u intenzivnim negama - ukazuje Zdravkovićeva.

Navodi da nismo ušli u pandemiju nikada se ne bi bavila lečenjem kovid pacijenata jer je pre svega kardiolog.

Krizni štab, Marija Zdravković
foto: Emilija Jovanović

- Mi smo svi morali da naučimo da lečimo pacijente. Htela sam što više da pomognem, jer je bilo jasno da kovid 19 odnosi ogroman broj života. Svi smo koristili protokole, ali je jako bitno i iskustvo koje smo dobili tokom perioda, da procenimo kada je pacijent za intenzivnu negu, kada ulazi u određenu fazu bolesti. Lekovi postoje, ali ne deluju svi kod svih pacijenata - kazala je Zdravkovićeva.

I ona je, kaže, imala jednu ličnu tragediju.

- Imamo situaciju da naš kolega, mlad čovek, ima 41 godinu je na respiratoru. On je mlad i bez komorbiditeta i svi verujemo da će pobediti kovid. Jako je teško da kada nekoga dobro znate, da primenite sve to i očekujete rezultate, a takva je bolest da se bogu molite da se rezultati pojave - ističe direktorka KBC Bežanijska kosa.

Lekarima i medicinarima je, dodaje, najveće zadovoljstvo kada znaju da su nekom omogućili da bude srećan i da nastavi svoj život i kada ste mu pomogli da se iščupa iz kandži kakva je korona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.