ZASADI DRVO: Nova godina! Zajedno s vama menjamo svet i svest!
Promo/ Akcija "Zasadi drvo", Foto: Promo

VELIKA AKCIJA ADRIJA MEDIJA GRUPE

ZASADI DRVO: Nova godina! Zajedno s vama menjamo svet i svest!

U narednoj godini planiramo da ujedinjenim snagama nastavimo još aktivnije i odlučnije da radimo na ostvarenju našeg cilja - povećanju površina pod šumama širom Srbije

Objavljeno:

Značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva nemerljiv je. Od kiseonika, koji nam je neophodan, preko staništa za veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, zaštite voda, prevencije erozije zemljišta, ublažavanja klimatskih promena, sve do drveta koje koristimo.

"Zasadi drvo“, akcija koju su AMG i dm pokrenuli pre dve godine sa institucionalnim partnerima, kako bismo, između ostalog, dali svoj doprinos u edukaciji, menjanju naših navika, stvaranju zdravije životne sredine pošumljavanjem, odavno se zahuktala i dala svoje prve velike rezultate. U istom ritmu nastavljamo i tokom sledeće godine. Nakon praznika pa sve do kraja marta AMG i dm će sa svim partnerima nastaviti poslove na veštačkom obnavljanju i osnivanju novih šuma, a očekujemo da nam se u tome priključi još veći broj volontera.

Zasadi drbo
foto: Zorana Jevtić

Izvanredni rezultati

Vesna Stojanović, direktorka dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija, zahvalila se svim partnerima, zaposlenima i brojim građanima volonterima koji sa posvećenošću i entuzijazmom učestvuju u akciji pošumljavanja, koju nastavljamo i u narednoj godini.

- Kao što bez prvog zasađenog drveta ne bi bilo šume, tako bez individualnog doprinosa svakog od nas ne bi bilo ovog projekta, ni njegovog izuzetnog uspeha. Zajedničkim snagama uspeli smo da postignemo izvanredne rezultate, istovremeno stvarajući divne uspomene i dokazujući da ujedinjeni možemo sve. U tom duhu, svim građanima želim da iz 2020. ponesu i pamte samo ono najbolje. Ova godina nas je, kroz iskustva koja je sa sobom donela, okrenula suštinskim vrednostima - porodici, zdravlju i prirodi. Pamtićemo je po tome što smo, iako fizički odvojeni, sve vreme bili tu - jedni za druge. Neka u 2021. među nama cirkulišu mir, poštovanje i ljubav, koje ćemo deliti jedni sa drugima, ali i sa majkom prirodom, jer mi smo njen deo, a ona naš iskonski dom.

Zasadi drbo
foto: Zorana Jevtić

Ponosni na zajednicu građana i partnera

Igor Žeželj, predsednik „Adrija medija grupe“, ističe da naša budućnost umnogome zavisi od našeg odnosa prema prirodi.

- Trudimo se da građanima približimo zašto je važno da menjamo navike, a konkretnim akcijama stvaramo priliku da se svi uključe u kreiranje zdravijeg ambijenta. Projekat „Zasadi drvo“ pokrenuli smo pre dve godine sa kompanijom dm i uz institucionalnu podršku brojnih organizacija. Danas je to zajednica građana i partnera koja se konstantno širi i obuhvata sve veći broj aktivnosti. Izuzetno smo ponosni na sve što je urađeno do sada, od kontinuiranog rada na promociji i edukaciji, preko tematskih konferencija za pronalaženje održivih rešenja, do akcija u kojima je posađeno na desetine hiljada stabala širom Srbije. Ni ova čudna godina, uprkos izazovima koje je donela, nije uspela da nas obeshrabri u našoj misiji. Prilagodili smo se okolnostima i, uz poštovanje svih preporuka, još odlučnije nastavili borbu za životnu sredinu. Zahvalan sam svima koji dele našu viziju o zdravoj Srbiji i pozivam građane da nastave da doprinose njenom ostvarenju tako što će i ove godine svako posaditi bar jedno drvo. Želim svima dobro zdravlje i sreću!

Akcija za ponos

Profesor Goran Bijanić iz Šumarske škole Kraljevo navodi da je zasaditi drvo prirodna misija postojanja škole poput njihove.

- „Zasadi drvo“ prvenstveno kod mlađe populacije privlači pažnju i podiže svest o značaju podizanja novih zasada, kao i o saznanju gde i kako se ljubav prema prirodi može pretočiti kroz školovanje do profesije. Šumarska škola u Kraljevu, kroz dugu tradiciju od 120 godina, omogućava mladima iz cele Srbije ostvarenje tog sna o profesiji budućnosti, koja će brinuti o našem biodiverzitetu i za nove generacije gajiti i sačuvati naše šume. Aktivno smo ove jeseni sa JP „Srbijašumama“ pošumljavali padine Goča i zasadili više hiljada sadnica, ozelenjavali obdaništa i škole, a sa JP „Vojvodinašumama“ podizali vetrozaštitni pojas oko manastira Žiče. Ponosni smo što smo deo zajedničke akcije za što više šuma, čistog vazduha i što više dece koja brinu o prirodi i dišu u njenom ritmu. Sadnja na terenu i medijska edukacija o značaju šuma imperativ je i za narednu godinu. Svako novo stablo darovaće nam više vedrine, zdravlja i lepote.

Zelena infrastruktura

Dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, upozorava da uklanjanje šumskih i drugih zelenih površina u gradovima Srbije dovodi do pogoršanja kvaliteta vazduha, povećane emisija gasova sa efektom staklene bašte, gubitka biljnih i životinjskih vrsta i dehumanizacije gradskog prostora, sa sve lošijim životnim uslovima.

- Razvoj zelene infrastrukture doprinosi očuvanju i obnovi ekosistema, ublažavanju efekata klimatskih promena i rehumanizaciji urbanog ambijenta. Time se poboljšava fizičko i mentalno zdravlje stanovništva, oplemenjuju društvene veze i čuva biološka raznovrsnost. AMG i dm već nekoliko godina sprovode akciju „Zasadi drvo“ kroz negovanje kulture odgovornosti prema životnoj sredini, zajedno sa brojnim partnerima, među kojima je i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu. Želim svim ljudima u Srbiji sreću i napredak na svim poljima, zeleniju i zdraviju, nastupajuću 2021. godinu!

Provajderi novog doba

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, ističe da krize ne uzrokuju samo probleme, već stvaraju šansu za promene načina življenja, i treba ih prepoznati.

- Zato smo i akciju „Zasadi drvo“ u 2020. godini darivali radom, kreacijom, glasom i vizijom, da se održi, da nas bude više, da svako podigne svoju „fabriku kiseonika“ za života. I tako dođosmo do 50.000 stabala, naše sigurne šume, koja vredi fantastične milione. I zato hvala svima u našoj familiji provajdera akcije, hvala donatorima i akcijašima, kada smo se proteklih meseci opet vraćali u stara dobra vremena građanskog aktivizma i patriotizma, da se Srbiji daje i što manje uzima. Verujem da naše kompanije imaju svrhu koja je veća od prostog stvaranja profita. Želim vam ličnu sreću, imunitet i integritet, odvažnost za promene, pokretačku snagu i kondiciju. Ne transformišu se organizacije, nego ljudi. Čekaju nas maraton, lepota življenja i plavo nebo. Ostanite zdravo!

Uvećanje površina pod šumom

Igor Braunović, v. d. direktora JP „Srbijašume“, ističe da su, uprkos nezamislivim izazovima, u toj kompaniji uspeli da postave neke nove rekorde u pošumljavanju - posadili su više od četiri miliona sadnica i pošumili preko 2.000 hektara.

- Kao društveno odgovorno preduzeće, i u 2021. godini nastavićemo sa čuvanjem, unapređenjem i očuvanjem stanja šuma, pošumljavanjem i podelom besplatnih sadnica - što će sve zajedno direktno doprineti uvećanju površina pod šumom. Ako smo nešto u ovoj 2020. godini naučili, to je da svi moramo da se potrudimo kako bi život na ovoj planeti bio bolji, a „Zasadi drvo“ ujedno je i pravi primer jednog takvog udruženog delovanja institucija i pojedinaca na poboljšanju kvaliteta životne sredine. Zato i u 2021. budite odgovorni prema sebi i drugima, ali i prema svakom drvetu, bilo da je ono u parku, na zelenoj površini, u vetrozaštitnom pojasu ili u šumi. Samo takvim pristupom doprinosimo zdravoj životnoj sredini i opstanku čoveka. U ime JP „Srbijašume“ želim vam srećne novogodišnje i božićne praznike.

Šumarstvo - primer zelene ekonomije

Direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai kaže da su u godini za nama uspešno odgovorili na izazove u nastojanju da zaštite sveukupni prirodni fond koji im je poveren, ali i da na poslovnom planu ispune sve ciljeve.

- U ime JP „Vojvodinašume“, svim građanima čestitam božićne i novogodišnje praznike uz želje da sledeća godina bude mnogo bolja i uspešnija. Čestitke se svakako odnose i na kolege iz AMG i dm, kojima uz najlepše želje još jednom čestitam na istrajnosti i očekujem da u narednoj godini još uspešnije nastavimo sa vrlo značajnim projektom sadnje drveća u cilju unapređenja životne sredine. Osim sadnje drveća, promocijom pravih vrednosti stvaramo zdravije i bolje društvo, a samo tako možemo menjati loše navike i beskompromisno čuvati prirodu. Šumarstvo je jako dobar primer zelene ekonomije i promocija kroz ovaj vid akcija je dragocena. Važno je da menjamo svest i održivo poslujemo ne ugrožavajući prirodu. Neosporno je da moramo više pažnje, energije i novca usmeriti ka prirodnim materijalima i ekološki održivim poslovima.

Aktivniji u narednoj godini

Sekretar Pokreta gorana Srbije Miroslav Mihajilović kaže da su ove godine aktivnosti pošumljavanja sveli na minimum zbog ograničenog broja okupljanja građana na jednom mestu, nemogućnosti angažovanja dece, nerešenog pitanja prenamene površina za pošumljavanje u svojini građana.

- Prema nepotpunim podacima kojima raspolažemo, u ovoj za nas izuzetno teškoj godini pošumili smo 37,50 ha goleti na privatnom zemljištu, od toga 32 ha sa sadnicama lišćara (mađarski bagrem, topola, crni orah) i 5,50 ha četinarima (smrča i crni bor). Zasadili smo 55.650 sadnica, od tog broja 42.400 su sadnice lišćara i 13.250 sadnice četinara. Očekujemo da će se epidemiološka situacija u narednoj godini poboljšati i da ćemo veliki broj akcija i aktivnosti planiranih, a odloženih iz ove godine realizovati u 2021. godini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.