SVAKE GODINE ISTI MUČNI SCENARIO: Mnogi od ovoga MOGU DA dožive ili napad ili se povrede!
Ilustracija, Foto: Profimedia

društvo

SVAKE GODINE ISTI MUČNI SCENARIO: Mnogi od ovoga MOGU DA dožive ili napad ili se povrede!

Gotovo da nema kraja Beograda koji ne odzvanja u večernjim satima, čini se više nego prošlih godina kada su uvedene strože kontrole

Objavljeno:

Kada slavimo, to mora da puca - tako je i ove godine, petarde ponovo odjekuju ulicama, čini se više nego prethodnih godina i opet se masovno prodaju ispod pijačnih tezgi.

Nove okolnosti i ograničenja kao da su otvorila vrata za starom zabavom - petardama. Gotovo da nema kraja Beograda koji ne odzvanja u večernjim satima, čini se više nego prošlih godina kada su uvedene strože kontrole.

- Odjekuje danima i to sa svih strana. Sa druge strane sve vreme smo u nekoj osami, pa sve deluje malo nadrealno - kaže Beograđanka Rada M. iz naselja Mirijevo.

U Novom Sadu eksplozije petardi najviše odjekuju uz Dunav, na keju, gde je glavno okupljalište ljudi, najčešće dece, željnih ovakve zabave.

- Protiv sam bacanja petardi, ali znam da to moje dete nekad uradi sa drugarima. Lako im je da skupe 200 dinara, odu na pijacu i kupe petarde. Oni naravno nemaju problem da maloletnicima prodaju petarde, ionako su u prekršaju. U prodavnicama je već drugačije - rekao nam je Novosađanin Andrej Poznanović, otac dvanaestogodišnjaka.

I "crne udovice"

Iako policija i inspekcija pojačavaju nadzor u ovim prazničnim danima, ispod pijačnih tezgi opet je raznovrsni eskplozivni arsenal. Petnaest komada "crne udovice" je 200 dinara, mini-petarde prodaju se za 50 do 100 dinara po kutiji, 100 komada popularnih "zelenih" petardi je od 250 do 300 dinara, vatrometi i rakete su od 500 pa sve do 10.000 dinara. Postoje i oni naznačeni za "slave i rođendane" koji koštaju više od 20.000 dinara.

Prodavci, oni legalni, sa druge strane kažu da je prodaja nikad gora.

- U ovo vreme se prodavalo već uveliko, sada nema žive duše. Kod nas svaki proizvod mora imati atest, mora biti ispitan i bezbedan za rukovanje. Problem je što mnogi prodaju pirotehniku koja sa svih strana stiže nelegalno, koja nema papire i samim tim je rizična za upotrebu. Prodaju i robu koja im ostaje od prošle godine, što je posebno opasno. Najčešći kupci su roditelji koji posle to poklone deci. Sektor za vanredne situacije i policija poslednjih su nekoliko godina stvarno imali dosta akcija oduzimanja petardi kod nelegalnih prodavaca. Ali mislim da će rasti prodaja na crno - kaže nam prodavac Ljubomir.

Stres za decu

A opasnost postoji za sve, i za one koji rukuju takvim napravama, a i buka ostavlja ozbiljne posledica za mnoge kojima ovo zanimacija u opšte nije zabavna.

Jovana Civrić uz nekoliko otrežnjujućih rečenica postavila je snimak na društvenim mrežama devojčice koja plače i udara se u napadu panike izazvane bukom petardi, dok nesrećna majka pokušava da je smiri.

"Ovako reaguje većina dece sa autizmom na prasak petarde. Zbog vaše tri sekunde zadovoljstva. Je l‘ vredno? Jeste srećni? Je l’ ima neka još jača? Stavi prst na čelo i zamisli da je ovo neko tvoj. Tvoja sestra, ćerka, tvoja ljubav", napisala je ona.

Kroz teške muke prolaze i kućni ljubimci kod kojih ovakva buka može izazvati i srčani udar, pa i uginuće.

Česte i amputacije

Povrede lica, ruku, opekotine po telu, oštećenja očiju i sluha, amputacije dela prsta, pa čak amputacije čitave šake i trajnog invaliditeta, samo su neke od užasnih posledica korišćenja petardi i sličnih igračaka koje svake godine obeleže novogodišnje praznike. Samo u Beogradu, za novogodišnju noć i 1. januara, lekarima se javi na desetine povređenih. U Dečjoj bolnici u Novom Sadu kažu da oko novogodišnjih praznika bude do 40 slučajeva dece koja dolaze sa povredama nastalim tako što im je petarda pukla u ruci. Postoje dve rizične grupe dece. Prva su mališani od dve do pet godina, a druga nešto stariji, od 14 do 18 godina.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda najavljuju kako očekuju znatno veći broj onih koji će svojim porodicama upriličiti vizuelni ispraćaj ove 2020. godine.

- Svi oni treba da imaju u vidu da upotreba pirotehničkih sredstava u sopstvenom aranžmanu često može da bude veoma opasna i da se otrgne kontroli. Istraživanja širom sveta pokazuju da se povrede pirotehničkim sredstvima najčešće dešavaju na privatnim i porodičnim proslavama - rekli su iz zavoda.

Inače, za narušavanje javnog reda paljenjem petardi, vatormeta ili ugrožavanje sigurnosti građana, predviđena je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko to čini dete mlađa od 14 godina, umesto njega će odgovarati roditelji.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.