VULIN GARANTUJE: Nijedan policajac se nikada neće smejati žrtvi nasilja u porodici!
Grantuje, Foto: MUP

politika

VULIN GARANTUJE: Nijedan policajac se nikada neće smejati žrtvi nasilja u porodici!

Kako je istakao, kao ministar unutrašnjih poslova garantuje da se nijedan policajac nikada neće smejati žrtvi nasilja ili muški bahato, udariti po ramenu osumnjičenog i reći „pa dobro zaslužila je, razumem te“

Objavljeno:

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da nijedan policajac nikada neće imati razumevanja za nasilnika i da oni koji počine partnersko nasilje, pored zakonske sankcije, zaslužuju osudu čitavog društva i da budu obeleženi kao nasilnici. „Važno je da pošaljemo poruku da će nasilnici biti kažnjeni i da ta kazna neće biti samo zakonska, nego će biti kazna zbog koje će sa pravom nositi žig u društvu nasilnika, čoveka koji ne treba da deli ista prava u društvu kao svi ostali ljudi“, poručio je ministar Vulin na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima.

Vulin
foto: MUP

Ukazavši da su u vreme dok je bio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napravljeni pionirski koraci u pravcu prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama, ministar Vulin je naglasio da je ova oblast zakonski regulisana, da policija radi svoj posao, ali da je potrebno raditi na promeni svesti u društvu da nasilje nije smešno. „Znam koliko je teško kada vam u sigurnu kuću dođe žena koja nema gde da ode, koja vodi dete za ruku. Ja znam kako je kada velike dečije oči drže majku za ruku i nadaju se da će to mesto na koje su došli biti mesto zaštite i da se više nikada neće desiti ni nasilje ni vika, ni sramota. Ja to znam, ja sam to video kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ja sam tu bio“, naglasio je ministar Vulin.

Vulin
foto: MUP

Kako je istakao, kao ministar unutrašnjih poslova garantuje da se nijedan policajac nikada neće smejati žrtvi nasilja ili muški bahato, udariti po ramenu osumnjičenog i reći „pa dobro zaslužila je, razumem te“. „Nikada se to neće desiti. To vam garantujem. Budete li čuli da se nešto tako dešava ja sam vam veza, ja sam vaša adresa, meni se obratite“, poručio je ministar Vulin. Prema njegovim rečima, nisu smešni natpisi u medijima da je žena tukla muža, da je žrtva dobila šamar jer je to zaslužila, već je to, kako je rekao, sramota, bruka, nije muški i ljudski i to je poruka koju čitavo društvo mora da razume i pošalje. „Ne smemo dopustiti da nasilje nad ženama, partnersko nasilje bude predmet smeha. Nedopustive su poruke da to neko može da razume, da dobije šamar samo kada zasluži - to ne može. Niko ko to radi nije frajer, nije muškarčina, nego je sramota to što je uradio. Ako treba nešto da ismejemo neka to bude nasilnik, nemojte da dopustimo da u medijima ismevamo samo dešavanje, žrtvu, da spustimo glavu“, naglasio je ministar Vulin. Ocenivši da je nasilje u porodici danas vidljivije jer su se žrtve ohrabrile da nasilnika prijave, ministar Vulin je naveo da policija u slučajevima nasilja u porodici reaguje odmah. „Policija je senzibilnija, obučena da prepozna nasilnika. Kada žrtva dođe u policijsku stanicu niko neće reći smešno, svako će razumeti i za 24 sata žrtva će dobiti odgovarajući odgovor - nasilnik će biti izbačen iz stana, bez obzira čiji je stan, doneće se i mera zabrane prilaska“, naveo je ministar Vulin.

"Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36."

(Espreso/Ministarstvo unutrašnjih poslova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.