OTKRIVEN CELOKUPNI PLAN VAKCINACIJE U SRBIJI! Polovina naše zemlje dobija cepivo u TRI FAZE
Vakcinacija protiv korona virusa, Foto: EPA / Nathalia Aguilar

STRUČNI KOMITET ZA IMUNIZACIJU

OTKRIVEN CELOKUPNI PLAN VAKCINACIJE U SRBIJI! Polovina naše zemlje dobija cepivo u TRI FAZE

Treća faza je rezervisana za zaposlene u obrazovnim ustanovama, esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora

Objavljeno:

Vakcinacija protiv korone u Srbiji planirana je u tri faze, po prioritetnim grupama, i to tako da u prvoj fazi bude vakcinisano 10 odsto populacije, u drugoj još deset, a u trećoj 30, jer ako bi polovina stanovništa bila imunizovana, stoji u preporukama za vakcinaciju protiv kovid 19 oboljenja, koje je izradio Stručni komitet za imunizaciju Ministarstva zdravlja.

U prvoj fazi treba da budu vakcinisani zaposleni u zdravstvenim ustanovama, sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije (do 3 odstvo populacije), zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i starije uzrasne grupe.

Druga faza je planirana za osobe sa komobiditetima koji ne spadaju u starije uzrasne grupe i za zaposlene u odrađenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Prosvetari

Treća faza je rezervisana za zaposlene u obrazovnim ustanovama, esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora, zaposlene u laboratorijama sa visokim rizikom od infekcije i osobe određenog socijalnog statusa. Svedoci smo da vakcinacija nije krenula od zdravstvenih radnika, kako je ovim dokumentom preporučeno, već od korisnika staračkih domova. U dokumentu je i naznačeno da kod starije uzrasne grupe Stručni komitet preporučuje da se smanjenje obolevanja d teških formi bolesti i umiranja postigne imunizacijom stanovništa u najvećem riziku.

Srbija, kao član inicijative za vakcinaciju Kovaks, ima obavezu da odredi prioritetne grupe, stoji u dokumentu u kome se navodi da je opšti cilj "vakcinacija najmanje 20 odsto populacije Srbije tokom 2020/21. godine"

Definisanje prioriteta

U svim fazama u kojima se pored drugih kriterijuma za definisanje prioriteta (npr. starost) uključuje i prisustvo komorbiditeta (hronične bolesti koje predstavljaju posebno visok rizik od nastanka teške bolesti kovid-19 i smrtnog ishoda), u obzir se uzimaju sledeće grupe bolesti:

1. maligna oboljenja

2. hronična oboljenja srca i krvnih sudova

3. hronična bubrežna oboljenja i dijaliza

4. dijabetes (tip 1) - osobe na insulinskoj terapiji , sve osobe sa dijabetezom i velikom glukoznom varijabilnošću, koeficijent varijacije 36%

5. hronična oboljena jetre

6. hronična oboljenja pluća

7. stanja imunosupresije, uključujući i transplantaciju organa

8. neurološka oboljenja, uključujući i centrovaskularna oboljenja

9. gojaznost (BMI > od 40kg po metru kvadratnom)

10. rezistentna hipertenzija sa vrednostima krvnog pritiska > 140/90 mm Hg uprkos trostrukoj kombinaciji hipertenziva

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.