KRIZNI ŠTAB SE U 15h OBRATIO JAVNOSTI! Sve o merama za predstojeći vikend, objašnjeni i detalji oko dočeka
Foto: Printscreen

NOVO!

KRIZNI ŠTAB SE U 15h OBRATIO JAVNOSTI! Sve o merama za predstojeći vikend, objašnjeni i detalji oko dočeka

Broj obolelih je danas konačno pao ispod 4.000

Objavljeno: 16:10h

Krizni štab danas se obratio javnosti povodom trenutne epidemiološke situacije u Srbiji i najnovijih mera u borbi protiv virusa korona.

Inače, u Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 14.794 građana, od kojih je 3.823 pozitivno na virus. Nažalost, preminulo je 49 obolelih. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 300 pacijenata.

Tiodorović: Situacija i dalje teška

"Situacija je i dalje veoma teška i ozbiljna", poručio je prof. dr Branislav Tiodorović.

"Jedan korak napred, dva koraka nazad", dodao je Tiodorović.

"Stvara se opšta slika olakšanja, ali to ne možemo da kažemo. Očekivali smo da ćemo imati bolju tendenciju kretanja, u smislu pada broja obolelih. Nažalost, toga sada nema. Zdravsteni sistem je prenapregnut, a i stanovništvo je na ivici snaga. Moramo da i dalje sprovodimo mere, nastavio je dr Tiodorović.

"Imali smo veoma konstruktivnu sednicu Kriznog štaba. Medicinski deo je na stanovništu da nema popuštanja, a sad ste čuli zbog čega. Razgovarali smo o objektivnoj opravdanosti da vikend na određeni način bude za stanovništvo da se obezbedi za Novu godinu, to jest da se radi do 20 časova u prodajnim objektima".

"Nadzor i kontrola će se vršiti i u hotelima, naročito na Zlatiboru i Kopaoniku", rekao je dr Tiodorović.

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, objasnila je kakva je situacija u bolnici u kojoj radi.

Marija Zdravković
foto: Printscreen

"Leči se 300 obolelih od korone, od kojih 40 na jedinici intenzivne nege".

Ona je rekla da se u toj kliničko-bolničkom centru zbrinjavaju pacijenti koji imaju koronu, kao i pacijenti koji imaju neka druga oboljenja, a pozitivni su na kovid-19.

"Sistem je vrlo operativan i u svakom trenutku imamo odličnu komunikaciju sa svim kliničko-bolničkim centrima u Beogradu i Srbiji, kao i sa ne-kovid bolnicama", rekla je dr Zdravković.

Branislav Tiodorović rekao je da je virusom korona trenutno je zaraženo 2.534 zdravstvena radnika u Srbiji, 81 je na bolničkom lečenju, ostali se leče kod kuće.

Novi pik u januaru?

- Danas sam shvatio da su svi svesni da bi popuštanje mera dovelo do toga da već 10. ili 20. januara imamo nove pikove i novi talas, a tek to ne bilo dobro za privredu - rekao je danas dr Branislav Tiodorović na pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Tiodorović: Građani pokazali odgovornost za slavu sveti Nikola

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da su građani pokazali veliku odgovornost prilikom obeležavanja slave svetog Nikole i da zbog toga nije došlo do povećanja broja zaraženih od korona virusa.

"Vrlo smo zadovoljni što su građani po tom pitanju imali pozitivan odnos i što je slava sveti Nikola prošao bez nekih incidenata", naveo je Tiodorović.

Ističe da se ogromna većina građana ponaša disciplinovano i poštuje mere, ali da je i dalje važno da to čini što veći broj ljudi.

Više nema čoveka u Srbiji koji nije doživeo da je oboleo ili preminuo neko iz njegove porodice, neko od komšija, kolega, prijatelja, rekao je Tiodorović.

Izrazio je uverenje da su svi sada svesni da je virus opasan.

Tiodorović: Siguran sam da Krizni štab neće dozvoliti organizovani doček Nove godine

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović ;izjavio je da je "siguran" da to telo na narednoj sednici najavljenoj za ponedeljak, neće doneti pozitivnu odluku o dozvoljavanju organizovanog ;dočeka Nove godine.

Upitan da prokomentariše navode da brojni ugostiteljski objekti prodaju rezervacije za doček Nove godine, Tiodorović ;je kazao da je to "njihov problem".

"Takva odluka ne postoji. Verujem da većina štaba misli da tako nešto nećemo doneti i omogućiti doček Nove godine na organizovan način. O tome ćemo vrlo konkretno pričati u ponedeljak, siguran sam da tu neće biti pozitivne odluke", rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

VIše o koroni:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.