SPREMITE SE, TEMPERATURA ĆE NAGLO PASTI U TOKU NOĆI: A evo i gde će sve biti SNEGA ZA VIKEND!
Ilustracija, Foto: Printscreen

VREMENSKA PROGNOZA

SPREMITE SE, TEMPERATURA ĆE NAGLO PASTI U TOKU NOĆI: A evo i gde će sve biti SNEGA ZA VIKEND!

Naime, jutarnja temperatura će se kretati od 0 do 8 stepeni, a najviša dnevna od 11 na jugoistoku do pomenutih 21 stepen na zapadu Srbije

Objavljeno:

Dani pred nama donose pravi vremenski rolerkoster, te od prolećnih 21 stepen koliko se danas očekuje u pojedinim krajevima Srbije, živa u termometru će pasti na nulti podeok za vikend. Stoga će se većina predela zabeleti ovog vikenda.

Naša zemlja ostaje pod uticajem toplog vazduha, pa će se danas zadržati natprosečno toplo vreme za ovo doba godine sa najvišom temperaturom ponegde i do 21 stepen, javlja Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Naime, jutarnja temperatura će se kretati od 0 do 8 stepeni, a najviša dnevna od 11 na jugoistoku do pomenutih 21 stepen na zapadu Srbije.

Prema podacima RHMZ-a jutros u 9 sati, u glavnom gradu, kao i u Negotinu već je izmereno 12 stepeni, dok je ovog jutra bilo najhladnije u Kraljevu (-1).

Tokom većeg dela dana biće malo ili umereno oblačno, suvo i toplo. Duvaće samo slab vetar, jedino na sveru i na planinama umeren južni. Međutim, posle podne i uveče na severu zemlje se očekuje naoblačenje, mestimično i sa kišom koja će se tokom noći proširiti na zapadne i centralne krajeve Srbije.

1 / 1 Foto: Printscreen

U Beogradu će biti malo do umereno oblačno, uz popodnevno naoblačenje. Temperatura će se kretati od najnižih osam od maksimalni 17 stepeni.

I u Novom Sadu će se smenjivati sunce i oblaci. Posle jutarnjih sedam, temperatura će tokom najtoplijeg dela dana dostići i do 17 stepeni. Posle podne se očekuje naoblačenje, a uveče i kiša.

U Nišu će biti pretežno sunčano, uz malo oblaka i temperaturu između jutarnjih tri i dnevnih 15 stepeni.

Večeras sledi preokret

Prema najavi RHMZ-a, promena vremena očekuje se večeras na severu Vojvodine, a sutra u svim krajevima. Uz jače naoblačenje s kišom, počeće da duva pojačan severozapadni vetar, a temperatura će biti u osetnijem padu.

1 / 1 Foto: Printscreen

Tako će se sutra temperatura u glavnom gradu spustiti na maksimalnih 10, dok će u subotu najviša dnevna biti 4 stepena. Ipak, poslednji dan vikenda donosi ozbiljnije zahlađenje, te temperatura u našim najvećim gradovima Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu neće prelaziti 2. podeok, dok će na Zlatiboru biti od pet stepeni ispod nule do maksimalnih - 2.

U nižim predelima prelazak kiše u sneg očekuje se u subotu, a uveče, u toku noći i u nedelјu tokom dana u centralnim i južnim delovima zemlјe očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 centimetara.

Jedino se u Vojvodini očekuje uglavnom suvo vreme i sa znatno manje padavina.

Zabeleće se i Beograd

Na planinama će sneg padati od sutra uveče do kraja vikenda, pa će doći do značajnijeg povećanja visine snežnog pokrivača za više od 20 centimetara, naročito u subotu.

I prestonica će se zabeleti ovog vikenda. Naime, kratkotrajno stvaranje manjeg snežnog pokrivača (manje od 5 cenitmetara) moguće je i u višim perifernim delovima Beograda.

A onda opet toplije, ali i košava

Ipak, snežna idila biće kratkog daha. Meteorolozi najavljuju da se početkom naredne sedmice ponovo suvo i toplije vreme uz razvedravanje. U ponedeljak če većini gradova najviša dnevna biti oko 8 stepeni.

Treba imati na umu na da se košava ne predaje, te od naredne nedelje ponovo možemo da očekujemo pojačavanje južnog i jugoistočnog vetra u košavskom području.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.