GRAĐANI ZABRINUTI: Drobilica u Krnjači će uznemiriti čak 120 vrsta ptica, između ostalog i ORLA BELOREPANA!
Orao, ilustracija, Foto: Printscreen Google maps, Printscreen Youtube

pobuna!

GRAĐANI ZABRINUTI: Drobilica u Krnjači će uznemiriti čak 120 vrsta ptica, između ostalog i ORLA BELOREPANA!

Kako obrazlažu članovi ovih udruženja, postavljanje postrojenja, odnosno drobilice na ovoj lokaciji, moglo bi da izazove mnoge probleme!

Objavljeno:

Sekretarjat za zaštitu životne sredine oformio je tehničku komisiju, koja će analizirati studiju "Gradske čistoće" o proceni uticaja postavljanja postrojenja za skladištenje i preradu šuta u Krnjači, na lokaciji Reva. Biće razmatrane i žalbe tri udruženja građana, koje su stigle na adresu Sekretarijata.

Kako obrazlažu članovi ovih udruženja, postavljanje postrojenja, odnosno drobilice na ovoj lokaciji, moglo bi da izazove mnoge probleme, a jedan od njih je i "uznemiravanje" orla belorepana, čije je stanište udaljeno svega 500 metara od Reve.

"Žalba koju smo podneli Sekretarijatu, odnosi se na postavljanje drobilice. Zabrinuti smo za 120 vrsta ptica, čija staništa su u blizini, buka bi mogla da ih otera. U planu piše da je privremeno, ali nije poznato koji je to vremenski period" rekli su iz udruženja "Eko - Pančevački rit".

"Ukoliko bi se tretirao šut, stvarala bi se ogromna količina prašine, a još veći problem su vibracije koje mašina proizvodi i kako bi sve to uticalo na nasip, koji je zaštita od visokog vodostaja Dunava".

Kako se navodi u studiji, a što su nam potvrdili i iz nadležnog Sekretarijata, na ovoj lokaciji planirano je nasipanje terena, a postrojenje će biti privremeno smešteno ovde dok se ne završi sređivanje lokacije.

"Ovo postrojenje postavlja se na ovoj lokaciji isključivo za potrebe privođenja nameni prostora koji je Planom detaljne regulacije privredne zone između severne magistralne tangente, Pančevačkog puta i Dunava namenjen privrednim delatnostima" rekli su u Sekretarijatu. "Ova lokacija sagledavana je kroz raznu plansku i projektnu dokumentaciju. Idejni projekat industrijske zone u Pančevačkom ritu, Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" iz 1977. godine definisao je načine zaštite predmetnog područja od visokog nivoa podzemnih voda nasipanjem terena.

PRERADA

Tretman za preradu građevinskog otpada gradi se i na deponiji "Vinča" u organizaciji preduzeća "Beočista energija". Ovde će se reciklirati oko 200.000 tona građevinskog otpada. Ali, očigledno je da "neopasni otpad" prevazilazi te kapacitete, pa su, prema informacijama iz gradske čistoće", potrebne još dve lokacije.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.