ZAŠTO VAKCINA IZAZIVA ALERGIJSKE REAKCIJE? Profesorka Milošević je imala šta da kaže i o vakcinisanju trudnica!
Otkriva, Foto: Printscreen/Youtube

korona vesti

ZAŠTO VAKCINA IZAZIVA ALERGIJSKE REAKCIJE? Profesorka Milošević je imala šta da kaže i o vakcinisanju trudnica!

Profesorka imunologije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu dala je odgovore na sva "škakljiva" pitanja u vezi sa vakcinom protiv kovida-19!

Objavljeno:

Fajzerova vakcina protiv korona virusa stigla je danas u Srbiju. Vakcinacija je u nekim zemljama već počela, ali se moglo čuti da se trudnicama ne preporučuje da primaju ova cepiva, a više o tome je u emisiji Oko magazin pojasnila profesorka imunologije doc. Emina Milošević.

"To se savetuje jer trudnice nisu bile uključene u studiju, treću fazu ispitivanja. Kada studija nije sprovedena na određenom delu populacije, onda se ne daju ni preporuke za vakcinaciju, ali recimo, ako se ne varam britanske, američke preporuke daju mogućnost da se trudnice i dojilje vakcinišu ukoliko to žele. Iz dizajna samih vakcina ne postoji neka racionalna bojazan za neku opasnost za njih".

Kao jedine potencijalno neželjene efekte vakcina izdvaja alergijske reakcije.

"Ono što se zna jeste da postoji mogućnost izazivanja alergijskih reakcija, pa se ne prepoučuje ljudima koji su imali ozbiljne alergijske reakcije, pogotovo ukoliko nije definisano na šta su te ozbiljne reakcije bile. Tu sada imamo jednu od komponenti, ako govorimo o RNK vakcinama, a to je polietilenglikol koji se smatra potencijalno odgovornim za alergijske reakcije koje su se do sada javile. Ali da napomenem, te reakcije su izuzetno retke. Do sada je oko pola miliona ljudi primilo vakcinu u Velikoj Britaniji, isto toliko u Americi. U Velikoj Britaniji su se javila dva slučaja, u SAD šest tih teških alergijskih reakcija. Još uvek nije utvrđeno zbog čega se javila ta teška alergijska reakcija. Jedan od sumnjivih činioca vakcina je polietilenglikol. Zapravo, jedini sumnjivi sastojak, jer ostali sastojci vakcine su oni koje već imamo u telu", istakla je.

Imunolog dodajje i da su ove vakcine jako bezbedne, a za to ima i naučno objašnjenje.

"U RNK vakcinama imamo samu RNK koja će da se prevede u taj protein virusa. Odmah da naglasim, kada imate samo RNK koja kodira jedan virusni protein, nemate mogućnost da se u organizmu izmisli ostatak virusa i nastane infekcija. U tom smislu su jako bezbedne te vakcine i neće zlo naneti. Takva RNK nema mogućnost integracije u genom, ne može da se veže za DNK i da opstane. To je kao kada biste dva seta dečjih kockica pokušali da uklapate jedne u druge. Hemijski neće da opstanu takvih hibridi", zaključila je.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.