UDRUŽENJE PENZIONERA: Podela paketa pomoći penzionerima čija je penzija niža od 15.000 dinara
Printscreen/ Slavko Pantović, Foto: Printscreen

pomoć starijima

UDRUŽENJE PENZIONERA: Podela paketa pomoći penzionerima čija je penzija niža od 15.000 dinara

Epidemiološka situacija odrazila se i na funkcionisanje Udruženja, kao i na njegove aktivnosti.

Objavljeno: 16:01h

S obzirom da je "Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje" svim udruženjima penzionera u Srbiji podelio izvesnu novčanu sumu, ona je pre svega namenjena realizaciji podele paketa pomoći starijim građanima koji imaju penziju nižu od 15 hiljada dinara. Na području opštine Čajetina više je od 1400 penzionera sa takvim primanjima.

- Dobili smo sredstva u iznosu od 176.300 dinara, a na prethodno raspisani oglas primili smo 210 zahteva starijih sugrađana. Formirali smo komisiju za sastavljanje sadržaja i vrednosti paketa, pa smo prema broju prijava kreirali i same pakete. Već smo krenuli sa isporukom, najpre u Rožanstvo, gde ćemo predati oko 15 paketa, a više od 70 paketa potom nosimo u Sirogojno, odnosno oko 50 u Jablanicu. Pomoć u podeli nam je pružilo KJP Zlatibor, dodelivši nam automobil i vozača - kaže predsednik Udruženja penzionera Čajetina, Slavko Pantović

Epidemiološka situacija odrazila se i na funkcionisanje Udruženja, kao i na njegove aktivnosti.

- Poslednje druženje penzionera imali smo 8.marta na Zlatiboru. Prekinula je s radom folklorna sekcija, druženja u prostorijama Udruženja su takođe prestala, ali nismo prekinuli s radom. PIO fond obezbedio je banjsko lečenje za penzionere s niskim primanjima. Imali smo 120 prijavljenih za to, od kojih je 40 ljudi dobilo mogućnost odlaska u banju. Međutim, epidemija se pojačala u vreme kada su oni boravili tamo i posle svega pet dana su se vratili, s obzirom da je veliki broj tih objekata ušao u sistem lečenja za KOVID. Obećano je da će, po prestanku epidemije, imati pravo da "dorade" terapije.

I sve godine Udruženja je delilo zimnicu i svinjske polutke, tj. više od pet tona mesa za 64 penzionera, uz otplatu na četiri mesečne rate. U ponudi ima i nabavka meda, oko 70 penzionera je dobavilo lisnato testo, a 46 penzionera su uzeli turističke vaučere, ali uglavnom nisu bili u prilici da ih iskoriste zbog epidemije. Što se tiče finansijskog poslovanja, Pantović ističe da im Opština opredeljuje sredstva za pokrivanje troškova struje, vode i kancelarijskog materijala. Ogrev se ove godine nije mogao nabaviti, takođe usled preventive, s obzirom da snabdevači nisu želeli da rizikuju i posećuju starije sugrađane. Udruženje je logistički pomoglo podelu paketa koje je Opština proletos delila penzionerima sa primanjima ispod 30 hiljada dinara.

- Teško se dolazilo do broja penzionera koji imaju primanja manja od 30 hiljada, tj. do potrebnih podataka iz PIO fonda. Iako nismo neposredno učestovali u podeli, znam jedino da nije bilo pritužbi, tj. nije se dogodilo da neki penzionrt koji je imao primanja ispod 30 hiljada nije dobio paket.

Planirana akcija pošumljavanja takođe je propuštena ove godine, iako je opredeljena lokacija, kao i sadnice, tako da je to jedan od prioriteta za proleće.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs/cajetina.org.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.