D-DIMER JE POSTAO JEDNA OD NAJPOMINJANIJIH REČI U DOBA KORONE U SRBIJI: Ovo mora da zna SVAKO u ovo teško vreme!
Vađenje krvi, Foto: EPA/MARK R. CRISTINO

KORONA VIRUS

D-DIMER JE POSTAO JEDNA OD NAJPOMINJANIJIH REČI U DOBA KORONE U SRBIJI: Ovo mora da zna SVAKO u ovo teško vreme!

Povišen je i posle 50. godine života i vrednost od 0,5 koja se smatra za normalnu, u toj životnoj dobi ne važi.

Objavljeno:

D-dimer: parametar u krvi za koji mnogi nisu ni znali da postoji, a koji sada skoro svakoga dana čujemo kada se priča o pacijentima koji su imali ili imaju koronu. Postao je jedna od nezaobilaznih analiza jer može da ukaže na opasnu promenu koju izaziva virus - preterano zgrušavanje krvi.

Mnogi D-dimer analizu rade na svoju ruku i sami je tumače, što kardiolozi nikako ne preporučuju jer, kao što su naveli, vrednosti su uvek povišene kada je organizam pod bilo kakvom upalom.

D-dimer je povišen čak i u trudnoći koja je fiziološko stanje. Povišen je i posle 50. godine života i vrednost od 0,5 koja se smatra za normalnu, u toj životnoj dobi ne važi.

Upozorava na ozbiljno stanje

Važno je da stručno lice protumači taj rezultat.

U kardiološkoj praksi D-dimer je analiza koja se uradi kako bi se procenilo imali neko krvne ugruške u cirkulaciji, a najčešće se radi zbog sumnje na jedno vrlo ozbiljno stanje koje se zove plućna embolija, objašnjava kardiolog Arsen Ristić.

„To je jedan od najčešćih uzroka smrti u ozbiljnim stanjima i to je jedan od problema kod kovida-19 koji se može adekvatno sprečiti široko dostupnom terapijom“, napominje gost.

Analiza D-dimera nije isključivo marker tromboze. On je i marker upale i može biti povišen i kod ljudi koji imaju bilo koju vrstu zapaljenskog procesa u organizmu. Tako da povišen D-dimer nije jednako tromboza, i nije jednako embolija pluća, naglašava profesor. Ali ako je on negativan onda nema embolije pluća.

Češće komplikacije

Doktor Dalibor Dragišić dodaje da vrednosti D-dimera nisu povišene kod svih pacijenata obolelih od kovida-19, ali kod većine jesu. Inače, to je standardna analiza koja se po protokolu radi prilikom prijema bolesnika, jer na osnovu nje se otprilike može predvideti i tok hospitalizacije.

„Pokazalo se da pacijenti sa vrlo visokim vrednostima dimera se češće komplikuju, zahtevaju intenzivniju terapiju. Analiza se radi na prijemu, ali i na otpustu jer se na osnovu tih vrednosti određuje kako će se nastaviti lečenje kod kuće“, dodaje kardiolog.

(Espreso.co.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.