OPŠTINU SREMSKA MITROVICA DANAS VODI ŽENA KOJA JE BILA PROFESORKA: Za građane sada radi punom parom
Svetlana Milovanović, Foto: Printscreen

SREMSKA MITROVICA - AKTUELNOSTI

OPŠTINU SREMSKA MITROVICA DANAS VODI ŽENA KOJA JE BILA PROFESORKA: Za građane sada radi punom parom

U narednom mandatu fokusirali smo se na pet oblasti: infrastruktura, obrazovanje, ekologija, turizam i kultura i hrana - otkrila nam je ona

Objavljeno:

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice na to mesto postavljena je pre samo tri meseca. Iako je borba sa korona virusom u tom trenutku bila u punom, višemesečnom jeku, ona je u potpunosti preuzela sve aktivnosti koje ta pozicija podrazumeva.

Radilo se na tome da gradske institucije što više pomažu svoje sugrađane, kroz razne aktivnosti i akcije lokalne zajednice. Sa njom smo razgovarali upravo o aktivnostima koje ova opština sada sprovodi.

Vi ste druga žena na mestu gradonačelnice u istoriji Grada Sremske Mitrovice. Nedavno ste došli na to mesto. koji su problemi na koje ste naišli čim ste došli na to mesto? Pred Vama je sada veliki zadatak.

- Tako je. Druga žena na čelu Sremske Mitrovice. Prva je bila Marija Prokop. Ona je grad vodila u svojstvu predsednice Skupštine opštine od 1984. do 1985. Tada je mandat bio jednogodišnji, ali rezultati izuzetni. Sa Marijom Prokop sam imala čast da se upoznam. Vodile smo divan i koristan razgovor. Bila je prava dama, starog dobrog kova. Nažalost, to je bio naš prvi i poslednji susret, jer je Marija Prokop nedavno preminula u 87. godini života.

- Status grada Sremska Mitrovica je u modernijoj istoriji dobila dva puta: 1881. i 2008. godine, pa su naši prvi gradonačelnici Ćira Milekić i Branislav Nedimović. Zbog toga je ispalo da sam ja prva žena na mestu gradonačelnika Sremske Mitrovice. Osim toga, na vodećim pozicijama u gradu, često sede žene, to ovde nije neuobičajeno. Ipak, najvažnije od svega jeste to da sam nasledila grad bez ozbiljnih problema za koje ste me pitali. Gradska uprave i službe dobro funkcionišu, projekti se neprestano realizuju i prave novi. To je rezultat tima koji zajedno radi više od decenije. Mi u Sremskoj Mitrovici negujemo kontinuitet dobrog rada, a kao gradonačelnica nasledila sam dobro urađen posao i dobru praksu od sadašnjeg ministra Nedimovića i mog prethodnika Vladimira Sanadera, čiji deo kabineta sam i sama bila. Iskoristiću priliku da se zahvalim obojici, kao i Gradskom odboru Srpske napredne stranke, koji mi je dao poverenje i predložio za gradonačelnicu i Skupštini grada Sremske Mitrovice, koja me je izabrala na ovu poziciju, ovog septembra, glasovima odborničkih grupa SNS-a i koalicionih partnera SPS-a.

Veliki je zadatak je pred nama, ali je i polet i te kako veliki. Ovako dobre projekte i snagu da ih sprovede Sremska Mitrovica nije imala od osamdesetih, pa sve do 2012. Ponovo skoro 25.000 stanovnika radi u industrijskim zonama, to je uspeh bez premca. Mitrovčani znaju, kao i oni koji često posećuju Sremsku Mitrovicu i okolna mesta, da je grad doživeo drastične promene u izgledu i poboljšanje u funkcionisanju.

Šta su ciljevi koje ste zacrtali sebi u narednom periodu?

- Na prvom mestu realizovaćemo one projekte na osnovu kojih smo osvojili poverenje birača. U narednom mandatu fokusirali smo se na pet oblasti: infrastruktura, obrazovanje, ekologija, turizam i kultura i hrana. Unutar svake oblasti postoje razrađeni projekti koji će se realizovati. U narednom periodu nastavićemo sa tempom izgradnje koji smo imali bez obzira na epidemiju kovida 19. Mi smo u uslovima vanrednog stanja završili najmoderniji školu, OŠ „Jovan Popović“ u naselju Blok B i novi vrtić u Laćarku, najvećem selu u Srbiji. A takođe, potpuno je infrastrukturno i komunalano rekonstruisana glavna saobraćajnica u Mačvanskoj Mitrovici, gde su se radovi odvijali fazno tokom čitave 2020. godine.

- Naravno, bliži naredni period zavisi od razvoja i suzbijanja virusa. Pre naznaka bilo kakve epidemije mi smo razvili projekat i dokumentaciju i počeli sa obezbeđivanjem sredstava za potpunu rekonstrukciju i dogradnju za deset hiljada kvadrata ovdašnje Opšte bolnice. Naravno, realizacija ovog projekta mora biti koordinisana sa rasterećenjem bolničkih kapaciteta, kako bi se i građevinski i medicinski posao neometano odvijali. Opšta bolnica je regionalni medicinski centar i osim Mitrovčana, njoj gravitira oko trista hiljada stanovnika Sremskog upravnog okruga. Zbog republičkih i pokrajinskih propisa, kao osnivač Opšte bolnice i Doma zdravlja upisana je Autonomna pokrajina Vojvodina sa čijim nadležnim pokrajinskim sekretarijatom mi imamo stalnu i odličnu komunikaciju i saradnju. Ovaj projekat je podjednako važan i za Grad Sremsku Mitrovicu i za opštine Ruma, Šid, Irig, Inđija, Stara Pazova, Pećinci. Takođe, od važnijih projekata istakla bih izgradnju novog gradskog stadiona i potpunu rekonstrukciju gradske pijace. Osim što će ovi objekti biti moderniji, biće i funkcionalniji i pristupačni našim sugrađanima. Rekonstrukcija gradskih saobraćajnica je redovno stanje u Sremskoj Mitrovici, a gde god da se radi novi kolovoz obavezno se postavlja potpuno nova podzemna komunlna mreža.

- Za nas u Sremskoj Mitrovici je od izuzetne važnosti i autoput Kuzmin – Sremska Rača, čime će se poboljšati protok ljudi i roba između Srema i Semberije. Ujedinjene nacije su rekle da su gradovi budućnosti oni koji imaju do sto hiljada stanovnika, na velikoj plovnoj reci, sa bogatom kulturnom i istorijskom baštinom, u blizini velikog grada i na velikoj saobraćajnici, a mi ćemo uskoro biti omeđeni sa tri autoputa (Beograd – Zagreb, Beograd – Sarajevo i Fruškogorski koridor). Gradi se, ni jednog momenta se nismo zaustavili.

Interesantno je da ste bili profesorka i direktorka škole. Otkud Vi na ovoj poziciji? Verujem da je razlog promene Vaše sfere vera da možete nešto da promenite na bolju u svom gradu.

Od 2004. do 2016. sam vodila Osnovnu školu „Boško Palkovljević Pinki“, obrazovnu ustanovu sa najdužom tradicijom u gradu. Pre toga sam oko deset godina provela u nastavi. Posao prosvetnog radnika je jedan od najlepših, ali sve izazvniji. Jaz generacija u moralnom i tehnološkom smislu je sve veći. Razumem sve svoje kolege koje se teško snalaze u novim okolnostima digitalne i onlajn nastave, a svakako je neposredno predavanje gradiva najbolje i za đake. Učenici, nastavnici i roditeljei su pored medicinskih radnika još jedna grupa heroja ove epidemije.

Godine 2016. sam izabrana za odbornika u Skupštini grada Sremske Mitrovice, a nedugo zatim pozvana sam da budem deo kabineta svog prethodnika Vladimira Sanadera, kao njegova zamenica. Skupština grada i Gradski odbor Srpske napredne stranke su nam pružili poverenje i četiri godine smo zajedno i uspešno radili. O tome govore svi realizovani projekti. Od kada je Branislav Nedimović bio gradonačelnik, nova gradska uprava ne potire rezultate prethodne. Svi planovi se nastavljaju, projekti dovršavaju. To je naša prednost, to je put do uspeha.

- Naravno da nije isto voditi školu i voditi grad, ali svakako se iskustvo, znanje i veštine stiču godinama, ništa se ne dešava preko noći. Kada me su Gradski odbor i Branislav Nedimović predložili za ovu poziciju, znala sam je posao naporan, neprestan i odgovoran, ali sam imala veru u sebe isto kao što su je oni imali. Hvala im na tome, trudim se da opravdam to poverenje i pred njima, ali pre svega i pred građanima Sremske Mitrovice. I ovaj tim radi tako da ostavi što bolje uređen grad budućim generacijama.

Da li ćete nešto promeniti u delovanju gradskih institucija? Šta je to što možete da uradite na ovom polju za bolji život svojih sugrađana?

- Delovanje gradskih instucija i službi koje direktno sarađuju sa građanima uvek treba poboljšati, a mi neprestano pratimo moderne tokove i trendove za što brži pristup građanina našim službama. - U malim i srednjim gradovima, najvažnije je biti otvoren prema građanima, zalagati se za njihove probleme i zahteve. Prepoznajte sličnosti i razlike ljudi. Slušajte svog sugrađanina, obezbedite mu mogućnost za dobro radno mesto, razvijajte privredu i područje za svaku vrstu preduzetništva. Istovremeno vodite računa o baštini i čuvajte to istorijsko bogatstvo i tradiciju, na šta je svaki stanovnik ponosan. Uspeh i dobra praksa gradskih institucija leže u tome. Koje su to specifične aktivnosti koje sada imate u svom gradu?

Naravno, kao i svuda sva pažnja i snage su usmereni na suzbijanje epidemije. Mi smo i u julskom i u novembarskom naletu virusa među prvima u zemlji uvodili vanredne situacije i donosili restriktivnije mere. Mnogi su mislili da to činimo preuranjeno, ali su ubrzo bili demantovani. Neprestano obaveštavamo javnost o brojkama i kretanju epidemijske krive.

- Sada pratimo trenutne infrastrukturne radove, čekamo početak realuzacije budžeta za sledeću godinu da počnemo sa novim radovima na projektima koje sam već spomenula. Evo, baš početkom decembra, građevinske i inspekcijske službe obišle su novi vrtić u Laćarku, izgrađen sredstvima Vlade Republike Srbije. Za godinu dana od kamena temeljca do useljivosti. Pored nove OŠ „Jovan Popović“ to će biti drugi objekat vaspitanja i obrazovanja za tri meseca, pa ne znam ko bi se time mogao pohvaliti. Mi hoćemo, jer su takva ulaganja u obrazovanje i vaspitanje ulaganja u budućnost. I tu nije kraj, čeka nas potpuna rekonstrukcija sadašnje tehnološke škole, gde je plan da se u budućnosti smesti pravi veliki srednjoškolski centar, a postoji i projekat izgranje naučno-tehnološkog parka. Ponuditi odlično obrazovanje u odličnim uslovima.

Na vašoj opštini posebno je interesantno to što imate malog gradonačelnika, po tome ste jedinstveni u Srbiji. Koliko često se sastajete, o čemu razgovarate? Zbog čega je to bitno za Vaš grad?

Izuzetno me raduje svaka priča o našim malim gradonačelnicima. Mi smo pioniri što se tiče ovakve akcije. Pre nekoliko godina odlučeno je da se 20. novembar, Svetski dan deteta, bude obeležen izborom malog gradonačelnika na godinu dana. Novembar je inače svečan mesec u Mitrovici, jer tada slavimo i Dan grada.

Mali gradonačelnik učestvuje u vođenju grada. Bez malog gradonačelnika ne može da prođe niti jedna svečanost za decu i mlade. Mala gradonačelnica Iskra Gligorić je ove godine otvorila pomenutu novu školu, a ovog novembra je svoj mandat predala novom malog gradonačelnika Igoru Vujiću iz Martinaca. On je pobedio na literarnom konkursku sa temom „Da sam gradonačelnik“. Jako smo ponosni na ovaj model. Postao je naša tradicija. To je doprinos obeležavanju ovog međunarodnog praznika, ali na delu, ne na rečima.

Vi se mnogo bavite mladim ljudima, đacima. Verujem da želite da iznedrite mlade ljude koji će prosperirati u gradu.

- Sama sam se uverila da se za budućnost ne treba bojati, videla sam mlade i sposobne ljude koji će nas jednom predvoditi. Primera radi, kada je proglašeno vanredno stanje, volonteri Kancelarije za mlade su u najvećoj meri učestvovali u radu i brzoj organizaciji kol-centra za pomoć građanima. Bili su na terenu, izlagali su se opasnosti infekciji.

- Onda kada pogledam uspehe i prosečne ocene studenata koji konkurišu za redovne godišnje stipendije. To vam daje pravu sliku i vrednim u upornim ljudima. Svi oni treba da se nakon studija vrate u svoj grad, sa svojim idejama, sa visoko postavljenim standardima, da ovde razvijaju svoje posleve, jer su mogućnosti današnjih generacija nikad veće, da zasnuju svoje porodice, jer grad ovakvog obima najidelaniji za sve to. Mi samo treba i mi hoćemo da podržimo ovakve planove.

Vi ste na poziciju došli u jednom vrlo nezgodnom trenutku, s obzirom na pošast koja nas je zadesila. Kako se borite za svoje sugrađane tokom pandemije korona virusa?

- Borimo se efikasnim sprovođenjem mera koje su donete. Inspekcijske službe odlično i neprestano rade svoj posao. Najviše dugujemo zahvalnost zdravstvenim radnicima koji daju svoj maksimum. Nažalost i dalje postoje oni koji ne veruju u postojanje virusa kovid-19 i mi se neprestano borimo i apelujemo koliko su fizička distanca i smanjenje socijalnih kontakata važni za što brži završetak epidemije. Imamo nekoliko puta nedeljno zasedanja Štaba za vanredne situacije, na kojima se dogovaramo kako da budemo što efikasniji u borbi protiv ovog virusa, i najpre kako građanima koji su zaraženi da omogućimo najadekvatnije uslove u Kovid ambulantama odnosno Domu zdravlja i Opštoj bolnici. Lokalna samouprava će pružiti svaku moguću pomoć ovim institucijama, što je prioritet gradskog budžeta koji je usvojen u petak na sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica.

- Takođe, pripremili smo, a i dalje razvijamo mere za pomoć lokalnoj privredi. Postoje sektori koji su radili bez većih problema tokom čitavog perioda, a naravno tu su oni koji su i te kako pogođeni. Ugostiteljima ćemo, na primer, ukinuti zakup javnih površina za letnje i zimske bašte na godinu dana. Neprestano pomažemo svima sa podelom i doniranjem antivirusnih sredstava i zaštitne opreme. Ceo svet se polako navikava ona ove okolnosti, maske su postale deo savesti, a ne obaveze.

- Takođe, nedavno je naš JKP „Vodovod“ odlikovan ordenom od strane Predsednika Republike, jer su učestvovali u podeli dezinfekcionih sredstava čitavoj zemlji. Koristim priliku da im i ovim putem čestitam.

Trudite se da i Vaši sugrađani dišu što bolji vazduh. Svako malo imate akcije sađenja drveća, to je Vama verovatno mnogo bitno.

- Ekologija je pitanje budućnosti i tema broj jedan današnje omladine, popularno nazvane milenijalci i generacija Z.Dvadeseti vek je bio fokusiran na industrijskom bumu i posledice u celom svetu su danas vidljive. Neki podaci govore da se ozonski omotač u jednom delu zanovio tokom prolećne blokade, zbog smanjene emisije izduvnih gasova.

- Plan je da svaki Mitrovčanin dobije jedno stablo, u zbiru će to biti osamdeset hiljada stabala. Tako će se poboljšati obnova i proizvodnja kiseonika, stvoriti zaštitni pojasevi prema gradu. To nije sve, pratićemo najbolje primere da bismo dobili čistiji vazduh, čistiju reku, obnovljivu energiju. Kada govorimo o ekologiji, pomenuću da Mitrovčani tradicionalno piju najčistiju vodu u Vojvodini, a da naš javni prevoz ima obavezu da koristi vozila najviših ekoloških standarda evro pet i evro šest.

Šta je to što se još radi, na primer na očuvanju kulturne baštine?

- Sremska Mitrovicaje višemilenijumski grad, život na ovom podneblju traje od antičkih vremena (svi putevi vode u Rim, ali preko Sirmijuma). Istorijsko, kulturno i geografsko bogatsto našeg područja je duboko ukorenjeno u svest Mitrovčana, Sremaca i Mačvana. Nema dešavanja na Balkanu, a da je zaobišlo Sirmijum, Sremsku Mitrovicu, Srem, Mačvu. Zato se život ovde oduvek odvijao i obnavljao. Zato Sremska Mitrovica ima toliko slojeva istorije na svom tlu.

- Svako mesto na teritoriji našeg grada čuva svoju osobenost i tradiciju. Tako se razvija i potencijal sela. U smislu baštine: fruškogrorska sela čuvaju ponosno i gorko sećanje na Narodno-oslobodičku borbu, severna Mačva sa ponosom nosi tradiciju srpskih ustanaka i Velikog rata, a svi zajedno se dičimo Sirmijumom.

- Pre nekog vremena, australijanski arheolozi su počeli sa iskopavanjem područja Glac. Na tragu su otkrića nove antičke carske palate. Dok Srem nije pripojen matici, naš grad je oblikovalo Rimsko carstvo, Huni, Avari, Otomani, Austro-ugarska, i svaki taj period je ostavio tragove na licu i u duhu grada. Svakako je atnički period najzanimljiviji za istraživanje i posmatranje. Zbog toga te podatke i lokalitete posebno ističemo u turističkoj ponudi. Naš Zavod za zaštitu spomenika kulture godinama vodi projekte rekonstrukcije bogatih i neviđenih podnih mozaika iz Carske palate u centru grada koja je natkrivena pre desetak godina i sada služi kao Vizitorski centar. Ti mozaici se retko gde u svetu mogu videti, a definitivno spadaju u red jedinstvenih na Balkanu. Nedavno je završena spoljna rekonstrukcija Lapidarijuma Muzeja Srema, koji čuva vredne artefakte i starog veka poput sunčanog sata koji tamo zauzima centralno mesto. Takođe, Galerija „Lazar Vozarević“, legat ovog velikog umetnika koji i te kako čini značajan deo naše kulturne baštine, pre nekoliko godina je potpuno uređena, a slike restaurirane.

- Turisti rado otkrivaju antičke iskopine, ali se iznenade kada vide centar grada i očuvane barokne i sececionističke celine. Savska plaža nosi naziv „Brioni“ i tako je pozicionirana da ima najviše sunčanih sati dnevno u Srbiji. Da ne govorim o poznatoj popularnosti i vrednosti Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“.

- Sremska Mitrovica se nalazi na obroncima Nacionalnog parka i planine Fruška gora. Ona je naš privredni i turistički potencijal. Na prvom mestu zbog kulturnog nasleđa oličenog fruškogorskim manastirima. Osim toga, mi baštinimo tradiciju vinove loze, poznato je da je prvi čokot na našem područku posadio rimski car Prob. Vinogradarstvo doživljava procvat, a uz dobro vino mora da ide i tradicionalno dobra sremska trpeza. Zbog toga smo osmislili korpu sremskih proizvoda.

- Zaključiću, najveća kulturna baština Sremske Mitrovice jeste bogatstvo različitosti. Po svemu smo taman, ni previše srednjoevrepski ni previše balkanski grad, okružena i prirodnim i istorijskim lepotama. Sremska Mitrovica je prema sastavu stanovništva tipičan predstavnik Vojvodine – šarenolika i bogata i svi pripadamo svom gradu, svom kraju i zovemo se istim imenom – Mitrovčani.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.