NIKOLINA (6) ŽIVI U VELIKOM SIROMAŠTVU, NOSI APARAT ZA SLUH, A IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Neću da mi bude HLADNO! (FOTO)
Nikolina Jokić, Foto: RINA

POTRESNO

NIKOLINA (6) ŽIVI U VELIKOM SIROMAŠTVU, NOSI APARAT ZA SLUH, A IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Neću da mi bude HLADNO! (FOTO)

Slušajući Nikolinu ne mogu da se razumeju sve reči, a ova krhka devojčica više govori svojim radoznalim pogledima, širokim osmesima i dečijom razdraganošću

Objavljeno:

Velika je poznata kao „mali Jasenovac”. Ovo selo kod Plava u Crnoj Gori je krajem Drugog svetskog rata pretrpelo stravično stradanje. Za samo dva sata nemački, albanski i muslimanski vojnici zverski su ubili, zaklali, odrali i zapalili preko 400 dece, žena i staraca. Od tog se zločina selo nikada nije oporavilo, a žrtve su kanonizovane kao svete. Veličani su dali ogroman doprinos i u ranijim ratovima za oslobođenje ovih prostora od okupatora.

U Velici danas živi znatno manje ljudi nego nekada. Život im nije lak. Članovi humanitarne organizacija Srbi za Srbe posetili su ovo selo, a tom prilikom naišli su na šestogodišnju Nikolinu Jokić. Mala, bistra, vesela, hitra i prelepa devojčica, ali sa jednom velikom mukom.

„Nikolina slabo čuje i nosi slušne aparate. Zato ne može da nauči lepo da priča. Ide na terapije, pa se nadamo da će biti bolje. Krenula je i u školu” – pojasnila je njena majka Slađana poželevši organizaciji Srbi za Srbe dobrodošlicu u njihov skromni dom.

Slušajući Nikolinu ne mogu da se razumeju sve reči, a ova krhka devojčica više govori svojim radoznalim pogledima, širokim osmesima i dečijom razdraganošću.

Mala Nikolina
foto: RINA

„Ona je naša mezimica i svojom vedrinom daje nam snagu da se borimo čak i onda kada klonemo. Nažalost, njen najstariji brat Svetislav (19), takođe, ima probleme. Išao je u školu za decu sa smetnjama u razvoju. Pored njih dvoje, imamo još Bogdana (16) i Dijanu (13) koji su, Bogu hvala, zdravi. Đaci moji zbog škole svakog dana pešače po četiri kilometra do glavnog puta gde ih kupi autobus” – dodala je majka.

Porodica Jokić živi u kamenoj kući staroj skoro 50 godina. Snažan zemljotres koji je pogodio njihovo područje pre par godina dodatno je oštetio ovu, ionako, neuslovnu kuću koja je trenutno u katastrofalnom stanju. Krpe je koliko mou, ali pukotine su i golim okom vidljive, a od nameštaja je dotrajalo baš sve.

Glava porodice, otac Dragan je, nažalost, uklještio peti pršljen, pa ne može da radi ozbiljnije poslove, taman da i ima nekog posla. U takvim uslovima nije lako podizati četvoro dece.

„Trudimo se bar da obrađujemo nešto malo zemlje. Držimo i jednu kravu, konja i sedam ovaca. Veliki nam je problem i dug za struju od 1.400 evra. Od sigurnih primanja imamo samo socijalnu pomoć i dečiji dodatak što iznosi ukupno 192 evra. Jedva preživljavamo, tako da nam je trenutno nezamislivo to da otplatimo” – kaže još otac.

Mala Nikolina
foto: RINA

Šetajući oko kuće s junakinjom naše priče Nikolinom, saznali smo da joj, za sada, majka radi domaće zadatke. Grickajući grisine otkrila nam je i svoju jedinu želju:

„Neću da mi bude hladno.”

Božić je simbol rađanja nade, a misija Humanitarne organizacije Srbi za Srbe je ispunjavanje dečijih želja.

"Da bismo uneli božićnu čaroliju i u život male Nikoline, biće potrebno puno posla. Plan je da porodici Jokić pomognemo oko sanacije kuće, nabavke pokućstva i poljoprivedne mehanizacije. Za uspešnu realizaciju akcije potrebno je preko 10.000 evra i zato pozivamo sve ljude dobre volje da nam pomognu", rekli su u humanitarnoj organizaciji Srbe za Srbe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.