OGLASIO SE DR KON, OVO JE NAJNOVIJA VEST U VEZI MERA: Konačno je sve OTKRIVENO!
Predrag Kon, Foto: Printsreen/ Kurir TV

EPIDEMIOLOG OTKRIO

OGLASIO SE DR KON, OVO JE NAJNOVIJA VEST U VEZI MERA: Konačno je sve OTKRIVENO!

"To će biti temeljno napisano, kao i to da deca čim su svesna, dakle od 4 godine mogu da nose maske, to će bit regulisano", napomenuo je on.

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je broj otrivenih slučajeva i zaraženih je mnogo veliki, te da je aktivnost virusa najveća u ovom periodu.

"Ja se usuđujem da kažem da virus pokazuje da ima sezonski akrakter, ali će o tome zaključci biti doneti tek kasnije", kazao je on.

On je rekao da će od 20. decembra biti obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali da deca deca ispod 7 goidna ne moraju da imaju PCR test.

Kako je naveo, Krizni štab je još ranije tražio meru obaveznog testa i napomenuo da Srbija ne bi izdržala ako bi "uvezla još zaraženih".

Kon je rekao da ne znači da to što su neki došli ranije u Srbiju da nemaju moralnu obavezu da se pridržavaju mera.

"Postoji 15 odsto onih koji neće poštovati nikakve preporuke o uzajamnom posećivanju", kazao je on.

Govoreći o slavi Svetog Nikole, Kon je rekao da je slavlje vrlo značajno, ali da je u njemu značajno da se više provodi misleći na članove porodice.

"Održavanjem slave u okviru domaćinstva, najužeg kruga domaćinstva. U ovim vremenima to sve treba svesti na taj nivo. Slaviti je sada važno, ali je važno prihvatiti i realnost", rekao je on.

"Očekujem da će neki pozvani na slavu odbijati pozive i da će se domaćini izvinjavati što ne zovu goste. Očekujem da će se 85 odsto domaćina slava adekvatno ponašati", kazao je on.

"To će biti temeljno napisano, kao i to da deca čim su svesna, dakle od 4 godine mogu da nose maske, to će bit regulisano", napomenuo je on.

Kon je kazao da za decu do 7 godina do sada nije bilo propisano obavezno nošenje maski.

"To mora da bude striktno napisano. Deca u principu nisu takav nosilac virusa da su ozbilni prenosioci. Ovde su sve mere koje se donose moraju biti jasne i pravnički formulisane i tako će i biti", napomenuo je on.

"Ove mere su prilično restriktivne, krivulja iz dana u dan ide niže, ali ide sporo. Recimo u Beogradu nikako da padne ispod 1.200 što sam očekivao do kraja ove nedelje", rekao je Kon.

On je napomenuo da se još čeka da padne broj pacijenata na intenzivnoj nezi, pogotovo na respiratorima.

"Kada pritisak na bolnice počne da popušta, osetićemo se sigurnije. Tada ima smisla pričati o popuštanjima. Popuštanje mera ne može tek tako da dođe na red", rekao je on.

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.