EVROPA IPAK PROMENILA PLOČU! Vakcine pre maja u Srbiji!
Foto: EPA-EFE/ KOEN VAN WEEL

DOBRO JE!

EVROPA IPAK PROMENILA PLOČU! Vakcine pre maja u Srbiji!

U Briselu napominju da su bezbedili oko 2 miljarde vakcina

Objavljeno: 15:01h

Evropska komisija zajedno sa zemljma članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će se isporučiti zemljma Zapadnog Balkna pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, rečeno je za Tanjug u Briselu

Portaprolka za porširenje u EK, Ana Pisonero, za Tanjug objšanjava da su donacije iz EU i Kovaks dva različita sistema.

- Mi radimo sa našim pratnerima i zemljma članicama kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledo raspodel vakcina to je na njima da objasne . Oni pregovaraju o vakcinama sa različitim proizvođačima - kaže Pisonero.

Ona je za Tanjug potvrdila da će Komisija obezbediti zemljam Zapadnog Balkna dodatna sredstva za naavku vakcina.

- Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljma članicama, koji bi pomogli vakcine mogel da budu raspodeljnej na vreme i za partbere na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese - kaže Pisonero.

Vakcina ipak pre maja

U izvorima iz EU institucija za Tanjug objašanjavaju da oni nemaju uticaj na odluke Alijanse za vakcine ( Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

- Prema nekim informacijma, Kovaks bi trebao da prve ture vakcina podeli u drugom kvartalu sledće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kda je u pitanju što brža nabavka vakcina - navode diplomstksi izvori za Tanjug

Najviši zvaničnici Evropske komisje u više navrta su napominjli da će EU i zemlje članice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva , ali i kao humanitranu pomoć siromašnim zemljam širom sveta .

- Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaks ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi - poručio je potpredsednik Komsije, Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su bezbedili oko 2 miljarde vakcina, što je više nego dovolj o za građane EU, a da će višak biti podeljen zemkja Zapdnog Balkna i širom sveta.

(Espreso.co.rs / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.