KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI! Saopšteno je - OVO SU MERE ZA VIKEND I OD PONEDELJKA, pominjali i vakcine
Foto: Printscreen

PALA ODLUKA!

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI! Saopšteno je - OVO SU MERE ZA VIKEND I OD PONEDELJKA, pominjali i vakcine

Ovo je odlučeno rano jutros

Objavljeno: 15:52h

U Srbiji je na koronavirus testirano 16.740 osoba u poslednja 24 sata, njih 4.910 je pozitivno, dok je nažalost 51 osoba preminula.

Krizni štab zasedao je jutros, a njegovi članovi su na konferenciji za medije održanoj u 15 časova saopštili i kakve su odluke doneli.

"U poslednjih 24 sata u Srbiji je na koronu testirano 16.740, a od toga je novozaraženih 4.910. Nažalost preminulo je 51, a na respiratorima je 349 pacijenata", saopštio je dr Zoran Gojković.

Zoran Gojković
foto: Printscreen

"Danas se govori o povećanju cene testova sa 6.000 na 9.000 dinara. Niko ne pominje da su uvedeni antogenski testovi. PCR kod osoba koje imaju simptomatologiju i nije bitno uraditi", rekla je dr Snežana Jovanović.

aa
foto: Printcsreen

Dr Gojković je govorio o odlukama sa jutrošnjeg sastanka.

"Analizirali smo trenutnu situaciju u Srbiji i nastavili što smo imali i do sada. Vikend će biti isti kao i prethodni. Sve mere koje su bile na snazi, ostaju do daljeg".

"Novost je jedino da je Vlada donela odluku da od 20. decembra svi koji ulaze u Srbiju, a nisu državljani Srbije, moraju da imaju negativan PCR test. Državljani Srbije moraju ili da imaju negativan test ili da idu u karantin deset dana".

"Svi u Kriznom štabu smo saglasni da od ponedeljka ustanovama kulture - pozorištima, bioskopima, galerijama i muzejima - radno vreme bude produženo, videćemo da li do 20 ili 21 sat".

"Ja molim građane koji su kupili ili nabavili antigenske testove da ih ne uzimaju. Čak iako su sami uzeli bris, zbog nestručnosti mogu dobiti lažno pozitivan nalaz ili da se samopovrede. To mora da učini stručno lice. To nije za pojedinačnu upotrebu, ne zato što mi to nekome branimo, već nije registrovano za takvo korišćenje. Ti testovi namenjeni su isključivo za privatne bolnice i domove zdravlja".

"Imam dobru vest, naša Agencija je dala dozvolu za uvoz Fajzerove vakcine. Očekujemo da prvi kontigent stigne sledeće nedelje, kada će biti podvrgnut novom ispitivanju".

"Što se tiče gužvi na granicama, jedan deo građana ne ulaze u Srbiju kao konačno odredište, veći broj samo tranzitno prolaze kroz Srbiju. Ne vidim razlog za brigu".

"Tačno je da su u pojedinim mestima povećane gužve ispred kovid ambulanti. Na sve načine pokušavamo da obezbedimo šatore, grejalice"...

"Srbija je jedna od prvih pet država sveta koja je potpisala ugovor sa Fajzerom i zato ćemo dobiti veliki broj vakcina. Imali smo dobar osećaj da će Fajzer prvi pustiti vakcinu na tržište".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.