SLAVSKO ŽITO PO STAROJ RECEPTURI: Kada ga jednom ovako napravite, shvatićete zašto je NAJUKUSNIJE!
Žito/ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

POKUŠAJTE

SLAVSKO ŽITO PO STAROJ RECEPTURI: Kada ga jednom ovako napravite, shvatićete zašto je NAJUKUSNIJE!

Slavsko žito preručite u lepu činiju, pa ga ukrasite mlevenim orasima i jezgrima oraha.

Objavljeno:

Priprema žita, odnosno koljiva za slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus. Neke domaćice dodaju vanilin šećer, neke naribani muskatni orah, neke rum.

Poslednjih godina postalo je popularno (a i lakše) naručiti gotovo slavsko žito iz poslastičarnice. Kako su domaćice danas mahom zaposlene, nemaju vremena da se bave pripremom slavskog žita, pa ih ukus kupovnog često iznenadi.

Ukoliko želite da spremite slavsko žito po starinskoj recepturi, evo kako bi to trebalo da uradite.

Sastojci:

500 grama pšenice

500 grama kristal šećera

500 grama mlevenih oraha

3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Pšenicu očistite i operite pod mlazom hladne vode, pa je sipajte u lonac i nalijte hladnom vodom tako da voda bude bar par centimetara iznad žita - da ogrezne, kako su govorile naše bake. Stavite lonac sa pšenicom i vodom na šporet, pa kad počne da vri dolivajte vodu tako da u posudi u kojoj se pšenica kuva uvek bude dovoljno vode.

S vremena na vreme varjačom promešajte sadržaj lonca. Kad zrna pšenice popucaju, to je znak da je pšenica skuvana.

Skinite lonac sa šporeta, stavite poklopac, pa lonac spustite na deblji peškir ili ćebe i dobro obmotajte ceo lonac do vrha. Naše bake su govorile da bi pšenica tako trebalo da se „ukrije“. Ostavite pšenicu da odstoji u tako „ukrivenom“ loncu preko noći, kako bi nabubrila.

Ujutro ćete videti da je skuvana pšenica upila svu vodu iz lonca. Ako je ostalo malo vode, obavezno procedite pšenicu.

Sameljite je, najbolje na mašini za mlevenje mesa, pa joj dodajte pola kilograma šećera i pola kilograma mlevenih oraha.

Neke domaciće umesto kristal šećera stavljaju šećer u prahu. Nema potrebe - samlevena pšenica će rastvoriti kristale iz običnog šećera i on se neće osećati pod zubima dok jedete koljivo.

Takođe, neke domaćice mešaju mlevene i seckane orahe ili dodaju bademe. Po tradicionalnoj recepturi, u slavsko žito idu isključivo mleveni orasi, ali sve, naravno, zavisi od toga kakav ukus žita volite.

Na kraju, umešajte tri kesice vanilin šećera kako bi žito lepo mirisalo i bilo ukusnije, i sve dobro sjedinite.

Slavsko žito preručite u lepu činiju, pa ga ukrasite mlevenim orasima i jezgrima oraha.

Prijatno!

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.