OVO SVI MORATE DA ZNATE O KUĆNOM TESTU NA KORONU: Evo koliko košta i kako se radi! A TO NIJE SVE!
Rezultati se dobijaju za pola sata, Foto: Profimedia

VISOKA POUZDANOST

OVO SVI MORATE DA ZNATE O KUĆNOM TESTU NA KORONU: Evo koliko košta i kako se radi! A TO NIJE SVE!

Sama procedura testiranja nije komplikovana

Objavljeno:

Od danas po podne prestoničkim apotekama možete da kupite brze antigenske testove na korona virus. Cena testa je između 1.300 – 1.400 dinara, a rezultati se dobijaju za pola sata.

Brzi, takozvani kućni korona testovi su od danas popodne dostupni u svih 40 apoteka koje se nalaze u okviru Apoteka "Beograd", a prodajna cena ovih testova iznosi 1.296 dinara, kaže za „Blic“ direktorka ove ustanove Jasminka Bjeletić.

- Testove smo naručili od našeg dobavljača Ino-pharm firme, sa rešenjem Agencije za lekove i medicinska sredstva da je ovaj test dobio registraciju kao medicinsko sredstvo i da se može staviti u promet na period do pet godina, odnosno do 7. decembra 2025. - kaže Bjeletić.

Dodaje da su testovi proizvedeni u Južnoj Koreji, nazivaju se „SGTI-fleks COVID-19 Ag“, a kako piše u upustvu, reč je o imunološkom testu koji se koristi u brzoj dijagnostici infekcije novim virusom korona.

Kako se radi test

Kako kaže naša sagovornica, samo procedura testiranja nije komplikovana, a rezultat se dobija kroz pola sata.

- Sekret iz nosa se uzima štapićem, postoji tačno upustvo kako se stavlja u nos. Zatim se štapić uvrne i zadrži neko vreme, te se polako izvlači štapić tako da se uvrće taj sekret kako bi se zadržao na štapiću, a onda se nanosi na pločicu i sačeka se rezultat - objašnjava Bjeletić.

Naglašava da ukoliko se pojave dve crte - rezultat je pozitivan.

- U tom slučaju se smatra da je rezultat sigurno pozitivan. Međutim, ukoliko se test pokaže kao negativan, ne mora da znači da je tako, jer može da se desi da je pacijent prerano primenio test. Pri pojavi prvog simptoma virusa obično se ne pokaže pozitivan nalaz, potrebno je da prođe dva, tri dana da biste imali validan rezultat. S druge strane moguće je da je virus otišao dalje iz respiratornog trakta pa ne može da se uhvati brisom - ističe ona.

Preporuka je da testiranje obavi zdravstveni radnik

Naša sagovornica naglašava da je ipak potrebno da testiranje izvrši obučeno medicinsko osoblje, a ne građanin samoinicijativno.

- S obzirom da nikad ne znate da li će neko dobro shvatiti, proizvođač je ostavio u upustvu da bi to trebalo da uradi zdravstveni radnik sa minimumom zdravstvenog znanja i upustva. To znači da bi svaki naš građanin koji kupi test trebalo da se posavetuje sa zdravstvenim radnikom, da ode u kovid ambulantu ili da mu test uradi neko ko je obučen. Svakako, nije reč o komplikovanom testiranju, slično kao što radite test za utvrđivanje trudnoće, ali moramo da se ogradimo - kaže Bjeletić.

Dodaje da su prednosti antigenskih testova cena, kao i brzina dobijanja rezultata.

- Omogućuju nam da brže da dođemo do rezultata i tako smanjimo stres, ali i da znamo u kom smeru treba dalje da se pazimo. Da li da se odmah da se obratimo lekaru ili ne, ili je reč o drugoj infekciji budući da se nalazimo u periodu godine kada su mogući i drugi virusi - navodi sagovornica.

U zavisnosti od interesovanja građana, Apoteka „Beograd“ će i dalje naručivati antigenske testove.

- Već danas po podne imamo ove testove u naših 40 apoteka. Požirili smo da ih odmah nabavimo, ali ćemo i dalje pratiti potrebe građana, te ukoliko potražnja bude veća stalno ćemo naručivati i obezbeđivati potrebne količine. Imamo uverenje da je uvoz stabilan i da će biti dovoljno testova – poručuje Bjeletić.

Brzi antigenski testovi od juče su dostupni i u svim apotekama "Ivančić i sin", potvrdila je za "Blic" direktorka ove ustanove dr Nada Milovanović Ivančić.

- Njihova cena je 1.400 dinara. Laki su za korišnjenje, a u svakom testu postoji uputsvo za upotrebu - kaže dr Milovanović Ivančić.

Visoka pouzdanost

Inače, kako je ranije pisao "Blic", preciznost brzih antigentskih testova je 96-97 odsto zbog svoje visoke senzitivnosti, a u Srbiji se u zdrastvenim ustanovama koriste već skoro mesec dana.

Govoreći o poskupljenu PCR testiranja u Srbiji, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, virusolog Tanja Jovanović, istakla je danas za "Blic" da su antigenski testovi dobra alternativa, jer je njihova pouzdanost visoka a koštaju manje nego PCR.

- Ukoliko se odluče za antigenski test na lični zahtev građani dobijaju u kraćem vremenu (oko sat vremena), za manje novca, u odnosu na dosadašnji PCR test na lični zahtev, visoko pouzdan rezultat i na taj način ranije počinju lečenje što je osnovni preduslov bržeg ozdravljenja od ove opake bolesti - ističe prof. Jovanović.

Ukoliko je antigenski test pozitivan, on potvrđuje bolest kao i PCR test i dobijete terapiju za koronu. Ukoliko je negativan, a imate simptome i dalje, lekar šalje pacijenta na besplatno PCR testiranje.

U ostalim gradovima još ih nema

Antigenskih testova u niškim apotekama još nema, javlja naš dopisnik, ali ih farmaceuti očekuju za nekoliko dana, saznaje „Blic”.

U Apotekarskoj ustanovi Niš kažu da se očekuje da testovi pristignu i da će više informacija imati krajem sledeće nedelje. I i lancu apoteka “Remedia” kažu da ovih testova još nema, ali da bi se mogli naći u prodaji za nekoliko dana jer su nedavno registrovani.

Ni u novosadskim apotekama nisu dostupni antigenski testovi, a većina apotekara kaže da ih neće ni biti. U nekim kažu da postoji mogućnost da će dobiti ove testove, ali ne znaju kada. U pojedinim laboratorijama cena testiranja ovim testom je 2.000 dinara.

U Kragujevcu takođe nema antigenskih testova u apotekama. Kako saznajemo, od laboratorija u Kragujevcu samo jedna radi antigensko testiranje na koronu, a cena je 3.800 dinara. Ako se pokaže kao pozitivan, dom zdravlja ponovo testira osobu u svojim kovid ambulantama, besplatno. Takođe, ni u subotičkim ni užičkim nema antigenskih testova, niti znaju kada će ih dobiti.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.