ZNATE LI KOLIKO JE PRIHOD OD PROSTITUCIJE U SRBIJI? Cifra sa kojom učestvuje u našem BDP će vas ŠOKIRATI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DA LI JE OVO MOGUĆE?

ZNATE LI KOLIKO JE PRIHOD OD PROSTITUCIJE U SRBIJI? Cifra sa kojom učestvuje u našem BDP će vas ŠOKIRATI!

Prihod od najstarijeg zanata čini 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, a od ilegalne prodaje droge 17,5 milijardi, odnosno 0,32 odsto, i imaju isto učešće kao proizvodnja nameštaja ili računara.

Objavljeno:

Prostitucija u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije učestvuje sa 16 milijardi dinara, što je 0,3 odsto BDP, dok trgovina drogom u BDP Srbije učestvuje sa gotovo 17,5 milijardi dinara, odnosno 0,32 odsto BDP, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Procentualno posmatrano, sa prostitucijom i trgovinom narkoticima slično učešće u BDP za 2019. godinu imaju šumarstvo i seča drveća, proizvodnja nameštaja, proizvodnja računara.

RZS je 2014. počeo sa primenom Evropskog sistema računa - ESA 2010. i programom dostavljanja podataka Eurostatu, a od tada su obračunom BDP uključene i neobuhvaćena ekonomija i ilegalne aktivnosti.

- U skladu s tim i uz primenu međunarodnih standarda, RZS je u saradnji s MUP i specijalizovanim zdravstvenim ustanovama došao do neophodnih izvora podataka i na njima zasnovanih metoda obračuna, tj. procena - saopšteno je u RZS.

Miladin Kovačević, direktor RZS, kaže za Kurir da svaka delatnost koja nosi finansijski tok učestvuje u stvaranju, tj. generisanju BDP, bez obzira na to da li je crna, siva ili regularna.

"Sve delatnosti nose nekakva plaćanja i platne transakcije, pa tako i prostitucija i trgovina drogom. Međutim, ne očekujem da su ove aktivnosti povećane u odnosu na prethodne godine, već očekujem da su zbog jačih mera i aktivnosti policije smanjene", kaže Kovačević.

S druge strane, prostitucija, kao najstariji zanat, i trgovina narkoticima izuzetno su unosni poslovi svuda u svetu i ogromne pare se vrte oko ovih delatnosti, upozorava Marko Nicović, nekadašnji šef beogradske policije:

"Mnogi ljudi sa Zapada koji imaju novac - iz sveta sporta, biznisa, šou-biznisa, politike i kriminala, dolaze u Srbiju u potrazi za jeftinim provodom i lepim ženama.

Dodatna prednost je što na taj način izmiču kontroli svojih službi i organa gonjenja. Pored toga, Srbija je raskrsnica puteva za trgovinu narkoticima, a pritom je, sa 150.000 narkomana, i veliko tržište, pa ne čudi što se ogromna količina novca vrti oko ovih delatnosti."

(Espreso.co.rs/mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.