MASKA OBAVEZNA ZA DECU STARIJU OD 4 GODINE, IZLAZAK IZ BOLNICE I BEZ TESTA: Ovo su svi detalji DONETIH MERA!
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

OBJAVLJENO U SLUŽBENOM GLASNIKU

MASKA OBAVEZNA ZA DECU STARIJU OD 4 GODINE, IZLAZAK IZ BOLNICE I BEZ TESTA: Ovo su svi detalji DONETIH MERA!

U Službenom glasniku juče je objavljena najnovija Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, neke su danas stupile na snagu, a neke će u nedelju

Objavljeno:

Mere koje su usvojene na poslednjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, održanoj u ponedeljak, a koje se tiču ulaska stranih i naših državljana za praznike u Srbiju, objavljene su juče u Službenom glasniku. U najnovijoj Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, osim što je do detalja objašnjeno pod kojim uslovima oni mogu ući u Srbiju, navodi se i da su deca starija od 4 godine dužna da nose maske, i ova mera je danas stupila na snagu.

Takođe, objašnjava se i da stranci mogu da imaju stariji test od 48 sati, ali ne i od 72 sata, samo ukoliko je došlo do okolnosti na koji oni ne mogu da utiču - kašnjenje ili pomeranje leta, kašnjenje voza, autobusa...

Veći deo ove Uredbe koja je danas objavljena, stupa sutra na snagu, osim delova koji se odnose na dolazak putnika u Srbiju.

- Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, osim odredaba člana 4, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba člana 4. stav 5, u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine - navodi se u Uredbi.

Mere koje će se primenjivati na strance i naše državljane koji dolaze u Srbiju od 20. decembra, regulisan je članom 4 ove Uredbe.

Monako, Koronavirus
foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

U njoj se ističe da strani državljani u Srbiju mogu ući samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, koji je izdala referentna laboratorija države iz koje dolaze.

- Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze - navodi se u ovom članu.

Test može biti stariji od 48 sati, ali ne i od 72 sata samo ako postoje okolnosti na koje putnik ne može da utiče.

- Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja, koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti, kao što su kašnjenje,odlaganje leta, polaska autobusa, voza i slično, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Srbiju - navodi se u ovom članu Uredbe.

Naši i strani državljani koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovi diplomatsko-konzularnog osoblja i članovi njihovih porodica, koji ne poseduju negativan PCR test izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

- Ova mera prestaje da važi ako osoba dobije negativan PCR test izdat u referentnoj laboratoriju u Srbiji.

Кontrolu posedovanja negativnog testa i poštovanja mera karantina u kućnim uslovima vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje i organ državne uprave nadležan za sanitarnu inspekciju.

Velika Britanija, Engleska, Koronavirus
foto: EPA/Ashley Crowden

Inače, na svim vidnim mestima na graničnim prelazima, biće postavljeno pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja kovida 19. Prilikom pasoške kontrole mogu biti uručivana i druga pisana obaveštenja u formi zdravstvenog upozorenja.

Deca starija od 4 godine dužna su da nose maske

Članom 6 ove Uredbe regulisano je nošenje maski. Navodi se da su one obavezne i za decu stariju od 4 godine na javnim mestima u zatvorenom prostoru, na otvorenom gde ne može da se održi distanca od dva metra, kao i u prevozu.

- Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje dva metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 kvadrata može biti prisutno jedno lice

- Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dve osobe od najmanje dva metra -ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima, nošenje zaštitnih maski je obavezno. Nošenje maski je obavezno i u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika - navodi se u tekstu Uredbe i dodaje:

- Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana.

Izlazak iz bolnice bez kontrolnog testa

U članu 2 definisano je bolničko lečenje, kućna izolacija, ali i protokoli za izlazak iz bolnice, pa se tako navodi da nije neophodan kontrolni test na koronu da bi pacijent izašao sa bolničkog lečenja.

Naime, u ovom delu Uredbe piše da se osobe obolele od korona virusa izoluju se i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih. Oni su dužni da prihvate izolaciju u za to određenim objektima i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije.

Severna Makedonija, Koronavirus, Korona virus, Ambulanta, Hitna pomoć, Bolnica
foto: EPA/Georgi Licovski

- Osoba koja se ne pridržava naloga doktora medicine, po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove - navodi se u Uredbi.

Osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma, upućuju se u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom, u trajanju od 14 dana.

- Nakon tih 14 dana javljaju se na pregled kod lekara u kovid ambulantu, u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta - objašnjava se u Uredbi i dodaje da osobe obolele od korone, nakon izolacije i lečenja, otpuštaju na kućno lečenje bez kontrolnog RT-PCR testiranja:

- Lica koja su obolela od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, nakon izolacije i lečenja u skladu sa stavom 1. ovog člana otpuštaju se na kućno lečenje bez kontrolnog RT-PCR testiranja i dužna su da, nakon otpusta, ostanu pod zdravstvenim nadzorom u trajanju od 14 dana u kućnoj izolaciji. Nakon tog perioda se javljju na na pregled kod lekara u kovid ambulantu u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Кontrolu pridržavanja mere kućne izolacije vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.