NOVI BIZNIS PLAN: NIS će 2021. uložiti blizu 21 milijardu dinara u razvoj
Printscreen/ Naftna industrija Srbije, Foto: printscreen

2021. GODINA PUNA NOVIH PLANOVA

NOVI BIZNIS PLAN: NIS će 2021. uložiti blizu 21 milijardu dinara u razvoj

Saopšteno je da će najviše ulaganja biti realizovano u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalju modernizaciju prerađivačkih kapaciteta NIS-a i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu

Objavljeno: 12:59h

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je biznis plan za 2021. godinu koji podrazumeva ulaganja u različite sektore proizvođne i plasmana u visini od 20,8 milijardi dinara, saopštila je ta naftna kompanija.

Dodaje se da je biznis planom potvrđen nastavak realizacije ključnih razvojnih projekata NIS-a.

Najviše ulaganja biće realizovano u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalju modernizaciju prerađivačkih kapaciteta NIS-a i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, navodi se u saopštenju.

Pored toga, NIS će i dalje realizovati proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja, a jedan od prioriteta biće i unapređenje zaštite životne sredine, kao i povećanje bezbednosti na radu.

- Od konkretnih projekata, tokom 2021. godine planirano je puštanje u rad Termoelekrane-toplane Pančevo snage do 200 MW, projekta koji NIS realizuje u saradnji sa kompanijom "Gasprom energoholding" - najavljuje Naftna industrija Srbije.

Podseća se da će se u novoj elektrani proizvoditi toplotna i električna energija prvenstveno za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će deo proizvedene električne energije biti usmeren u energetski sistem Srbije.

U oblasti istraživanja i proizvodnje, fokus će biti na najperspektivnijim projektima u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju.

- Kada je reč o modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu, prioritet je otpočinjanje aktivnosti koje će omogućiti projekat rekonstrukcije postrojenja katalitičkog krekinga (FČ) i izgradnja novog postrojenja visokooktanske komponente benzina (ETBE), koji će biti realizovani u narednim godinama - dodaje NIS u saopštenju.

U oblasti prometa derivata najviše će biti uloženo u modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, kao i u početak projekta rekonstrukcije skladišta NIS-a.

- Tokom 2021. NIS će nastaviti da sprovodi program za povećanje operativne efikasnosti, kao jednu od mera za prevazilaženje nepovoljnih makroekonomskih trendova - navodi se u šaopštenju.

Dodaje se da su na sednici Odbora direktora razmatrani i različiti krizni scenariji u slučaju produženja negativnih tržišnih trendova.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.