VAŽNE MERE: Ombudsman preporučio Ministarstvu za ljudska prava mere za unapređenje LGBTI položaja
LGBT položaj, Foto: EPA/Mario Guzman

politika

VAŽNE MERE: Ombudsman preporučio Ministarstvu za ljudska prava mere za unapređenje LGBTI položaja

Ministarstvo ima 60 dana da Zaštitnika gradjana obavesti ;o svom postupanju po njegovim preporukama

Objavljeno:

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić je danas Ministarstvu Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog preporučio ;unapredjenje položaja LGBTI osoba u Srbiji.

To bi se postiglo tako da se što pre izrade nacrti zakona kojima bi se omogućilo pravno regulisanje istopolnih zajednica i regulisanje pravnih posledica prilagodjavanja pola rodnom identitetu.

Ombudsman je saopštio da je preporučio da Ministarstvo izradi i dostavi Vladi Srbije Predlog strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i prateći Akcioni plan s konkretnim merama i aktivnostima za unapredjivanje položaja LGBTI osoba i drugih osetljivih društvenih grupa.

"Predlog strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i prateći Akcioni plan trebalo bi da se odnose i na osetljive grupe kao što su žene, deca, stariji, osobe sa invaliditetom, osobe čije zdravstveno stanje može biti osnov diskriminacije, izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe, nacionalne manjine i osobe čija verska pripadnost može biti osnov diskriminacije", naveo je Pašalić.

Ministarstvo ima 60 dana da Zaštitnika gradjana obavesti ;o svom postupanju po njegovim preporukama.

Ombudsman je u postupku kontrole Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čije je nadležnosti u ovim oblastima preuzelo novoformirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, utvrdio da i dalje nisu pravno uredjene istopolne zajednice, kao ni posledice promene pola i rodnog identiteta.

Ombudsman je utvrdio i da nisu usvojene izmene Zakona o nasledjivanju, kako bi se pravno uredilo nasledjivanje istopolnih partnera, kao ni druge mere i aktivnosti sadržane u Akcionom planu za sprovodjenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada Srbije usvojila 2014. godine.

"Iako je 2018. godine istekao period za koji su ti dokumenti doneti, Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije i prateći Akcioni plan za naredni period još uvek nisu usvojeni. Obaveza je državnih organa da preduzmu sve zakonodavne, administrativne i ostale mere da stvore povoljan ambijent za aktivnosti usmerene na promociju, zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava", naveo je Zaštitnik gradjana.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media