Tužno, najtužnije: Srbija prva u svetu po odlivu mozgova
Foto: Damir Dervišagić

naša realnost

Tužno, najtužnije: Srbija prva u svetu po odlivu mozgova

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić upozorio je danas da je Srbija prva na svetu po "odlivu mozgova" i dodao da bi za deset do 15 godina moglo da dodje do ozbiljnog deficita raspoloživih resursa sa visokim obrazovanjem.
Objavljeno: 09:51h

On je podsetio da je prema PISA testiranju iz 2012. godine 45,5 odsto učenika u Srbiji funkcionalno nepismeno, dok je svega dva odsto učenika blo u najvišoj kategoriji i da to, svakako, nije krivica učenika.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Kostić je kao problem naveo kvalitet nastavnika, jer su kriterijumi napredovanja niski i nespecifični, ali i kako se izrazio "nerazumnu ekspanziju visokoškolskih ustanova". - Na primer, 2000/2001. kod nas je bilo 86 fakulteta, a deceniju kasnije 236 (209 državnih i 27 privatnih), sa 1.228 studijskih programa. Pored toga, 2010. godine samo lista naziva menadžera sadrži 25 naziva koje tržište rada ne prepoznaje. Tužan zaključak: manjak kompetentnih nastavnika... Dramatičan je i skok odbranjenih doktorskih disertacija: od 206 u 2007, do 770 (374 odsto!) 2012. godine - naveo je on.

Poruke građana novoj Vladi: Manje kradite, više radite! (VIDEO) Prvi čovek SANU je podsetio da je u skorom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma Srbija na prvom mestu u svetu po "odlivu mozgova", odnosno odlasku stručnjaka na rad u druge zemlje, dok je po kapacitetu za inovacije na 132. od 140 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.