OVA FABRIKA U ZRENJANINU JE DEFINITIVNO UKLETA: Posle eksplozije opet stavljen katanac, I PRE TOGA SU IMALI UŽAS
Ilustracija, Foto: Printcsreen

UKLETA FABRIKA

OVA FABRIKA U ZRENJANINU JE DEFINITIVNO UKLETA: Posle eksplozije opet stavljen katanac, I PRE TOGA SU IMALI UŽAS

Ukleta fabrika... prokleta voda... Sela vodu imaju, ali ne i Zrenjanin... Vlasti su dolazile i prolazile, ali voda nikako da poteče... Sramota... Nikada mi nećemo piti vodu iz česme...

Objavljeno: 10:23h

Juče rano ujutru, oko 5 časova, došlo je do eksplozije u novoj zrenjaninskoj fabrici za prečišćavanje vode i pitanje je trenutka kada će kroz vodovodne cevi u ovom gradu iznova poteći voda koja ima sve što ne bi smelo - i miris i ukus i boju.

foto: Printscreen

Zrenjanin se vraća na "staro", samo ovog puta razlog nisu ni propali tenderi, ni dozvole za rad postrojenja... Prema prvim informacijama eksploziju u fabrici za preradu vode prouzrokovalo je curenje hlora.

- Ironija je da smo mi svi nekako očekivali da nešto mora da se desi sa tom fabrikom i vodom. Osećaj da nema šanse da bude u redu. Ukupno 16 godina natezanja da dobijemo vodu, ali posle svega... sad eto eksplozija - kaže vremešni Zrenjaninac.

Gradski trg pomalo okućen i praznjikav. Ipak, glavna tema je eksplozija, povređeni sugrađani - dva radnika fabrike i naravno - voda.

Fabrika čiji je početak rada najavljivan poslednjih godina, počela je da prečišćava vodu pre manje od godinu dana. Međutim, ni u mesecima iza nas, nije isporučivala sve vreme bistru vodu.

- Ma ta fabrika očito nije dobra. Imamo sad istu situaciju kao pre i nije problem jer sam navikao. Ipak, sumnjam da će u skorije vreme Zrenjanin moći da kaže da imamo vodu - govori pedesetogodišnji Ranko.

Ima i onih Zrenjaninaca koji vodu ne piju sa česme ni kada je prolazila kroz filtere takozvane nove fabrike.

- Ovo je strašno šta se dešava. Vodu iz česme ne pijem, niti ću i posle ovog kvara, ali godinama mi čekamo. Taman krenulo i sad opet problemi. Eto opet je niko neće piti jedno vreme, a koliko... ko zna - kaže četvrdesetogodišnja Zrenjaninka.

"Ni tri meseca nije uspela da radi normalno"

Dok se po drugim gradovima voda i prosipa, u Zrenjaninu kažu, umalo da se i gine i to, u 21. veku.

- Ta fabrika nije uspela da radi normalno ni tri meseca. Oni od proleća pokušavaju da nas snabdeju vodom, ali eto ne ide im. Ne znam šta se uopšte dogodilo, ali sve mi se čini da mi vodu iz te fabrike nikada nećemo dobiti - priča prolaznik na zrenjaninskom trgu.

I ako upitate bilo koga u Zrenjaninu, šta sad, neko će imati i po koju "tešku reč" onako kroz zube, ali gotovo svi će reći i "navikli smo da vodu nemamo". A poput zrenjaninske vode, toliko je i nade.

- Malo smo se uplašili da nije veća tragedija u fabrici bila... A kad je o vodi reč... nekako i ne nadamo se, da ćemo je ikada dobiti - govori sredovečna žiteljka Zrenjanina.

Nakon eksplozije juče oko pet časova, Zrenjanin je ostao bez vode. Potom je vodosnabdevanje preuzeo lokalni vodovod. Međutim, to nije prečišćena voda.

- Nakon inspekcijskog nadzora u fabrici, utvrđeno je da su povrede na radu u vidu opekotina zadobili zaposleni J. M. (42) i A. V. (50). Кolektivna povreda na radu dogodila se u postupku hlorisanja vode u pogonu zatvaračnice, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Кako je saopšteno iz zrenjaninske bolnice, oba radnika zadržana su na bolničkom lečenju i nisu životno ugroženi.

Direktor fabrike Bojan Dimkić nije želeo da daje izjave. Jedina poruka iz fabrike je: "Oglasićemo se saopštenjem".

Isto saopštenjem i to putem mejla, rukovodstvo fabrike je obavetsilo gradski Vodovod i kanalizaciju tri sata nakon eksplozije da je došlo do eksplozije i da Vodovod preuzme iznova vodosnabdevanje.

U Zrenjaninu je voda zabranjena za piće iz gradskog vodovoda po prvi put 20. januara 2004. godine. To je bila odluka sanitarnog inspektora, a razlog je bila prekomerna količina arsena koja je pronađena tokom analiza.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.