IDE NIKOLJDAN, OVO JE PORUKA SVIMA KOJI SLAVE OVU SLAVU: Ne zovite goste, rizik je ogroman!
Dr Pavlović, Foto: Printscreen/youtube

APEL DOKTORA

IDE NIKOLJDAN, OVO JE PORUKA SVIMA KOJI SLAVE OVU SLAVU: Ne zovite goste, rizik je ogroman!



Blagi pad broja novozaraženih, rizik su predstojeći praznici

Objavljeno:

Korona virus i dalje kosi po Srbiji, a iako su brojke u blagom poboljšanju, nove mere stupaju na snagu i Krizni štab će krajem nedelje odlučiti da li je potrebno uvođenje još nekih restriktivnih mera.

Od početka meseca na području Rasinskog okruga koronavirusom inficirano je više od 2.400 ljudi. Direktor Zavoda za javno zdravlje Kruševac dr Predrag Pavlović kaže da najnoviji podaci pokazuju da je od 151 testirane osobe kod njih 101 potvrđen koronavirus.

Ukazao je da je najveći broj obolelih u Kruševcu, ali da je to i očekivano jer taj grad ima i najviše stanovnika.

Ističe da ako se gleda broj obolelih u odnosu na broj stanovnika u tom slučaju se ističu tri opštine Rasinskog okruga - Aleksandrovac, Trstenik i Ćićevac.

"Ovo samo pokazuje da su procene Zavoda za javno zdravlje potpuno adekvatne, jer smo mi predložili da se u ove tri opštine proglasi vanredna situacija kako bi mogle da se preuzmu odgovarajuće mere", kaže Pavlović.

Ističe da u Trsteniku ima dosta obolelih, ali da poslednjih dana beleže pad novozaraženih.

"Ipak imamo efekte tih mera, a najveći problem je bilo nekoliko velikih fabrika gde se nisu baš dosledno sprovodile mere i onda je došlo do širenje među radnicima, a kasnije se prenosilo na stanovništvo", dodao je Pavlović.

Istakao je da se na nivou celog okruga beleži blagi pad broja novozaraženih, ali da brinu predstojeći praznici.

"Preporuka je da se slave proslavljaju isključivo u krugu svoje porodice, svečano i skromno. Ogromna je odgovornost na domaćinima koji planiraju da pozovu veći broj gostiju, jer to drastično povećava epidemiološki rizik", poručio je Pavlović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Bonus video:

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.