RAJ U SRBIJI: Ovo jezero na istoku zemlje PROSTO MORATE da posetite! (VIDEO)
Veliki Zaton, Foto: Google Earth

priroda

RAJ U SRBIJI: Ovo jezero na istoku zemlje PROSTO MORATE da posetite! (VIDEO)

Zbog epidemije nema turista, već samo pecaroša

Objavljeno:

Veliki Zaton je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem Malog Peka kod opštine Majdanpek, a na taj način pre skoro 50 godina rešen je problem vodosnabdevanja.

Prema rečima starih Majdanpečana na prostoru današnjeg jezera nekada su bile samo njive i bašte, na kojima se sejao kukuruz.

Geolog u penziji, Periša Živković otkrio je da je 70ih godina prošlog veka na ovom prostoru otkrio izvor termalne vode temperature od 26 stepeni. Kada je pre 14 godina jezero potpuno ispražnjeno da bi bio očišćen mulj koji se decenijama taložio, Živkovića je podstakla profesionalna radoznalost da istražuje dalje.

"Ja sam u tom muljaku našao još nekoliko geotermalnih izvorčića sličnih karakteristika. Temperatura do 26 stepeni, ali moram da kažem, mi nismo imali uslova da tu vodu izolujemo i pravu temperaturu ispitamo", kaže Periša.

Zbog epidemije sada nema turista, već samo šetača i pecaroša.

Šaran je divlj i vretenasti, pravi onaj šaran. Ima soma i smuđa. Površina jezera je oko 1500 kvadrata, pa iako se voda više ne koristi za vodosnabdevanje, u njoj se leti rashlađuju kupači.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.