SAD JE ZVANIČNO, KORONA JE UBILA DRUGU OPASNU BOLEST: Ovo su baš svi PRIMETILI!
Korona virus u okruženju, Foto: Tanjug/AP

KRALJ INFEKCIJA

SAD JE ZVANIČNO, KORONA JE UBILA DRUGU OPASNU BOLEST: Ovo su baš svi PRIMETILI!

‘To je, prema svemu sudeći, rezultat nošenja maski i dugih mera zbog Covida-19‘, kaže Šostar

Objavljeno: 12:50h

U Hrvatskoj zasad nema gripa! Početak sezone trenutno je 'samo na papiru' jer nije potvrđen nijedan oboleli, a prošle godine su u istom razdoblju bila već 134 slučaja. Inače, do kraja prošle sezone te višegodišnje respiratorne bolesti registrovano je 59.725 slučajeva, što je u nivou hrvatskog proseka, koji se povremeno povećava ili pak smanjuje, što zavisi od odaziva na vakcinaciju, ali ova bi godina mogla ozbiljno "pobaciti".

Ovoga puta grip je zamenio covid-19. Što potvrđuju i trendovi s južne hemisfere, tačnije iz Australije i Novog Zelanda, koji trenutno ulaze u leto, a tokom zime imali su znatno manje gripa u odnosnu na godišnje proseke. Tvrdilo se tada, da je zbog Covida grip imao manju mogućnost širenja, jer su epidemiološke mere onemogućile njegovo brzo širenje tokom hladnijih dana, što se, čini se, pokazalo tačnim objašnjenjem. Primera radi, Australija u proseku ima u svakoj sezoni oko 86.000 obolelih, a do septembra ove godine testirana su 96.294 uzorka, od kojih je samo 946 bilo pozitivno na grip. I na Novom Zelandu situacija je bila slična. Od 159 uzoraka, nijedan nije bio pozitivan.

U drugom planu

Očigledno, "kralj" zimskih respiratornih infekcija, grip, ove će sezone ostati u drugom planu, odnosno izgubio je vodjstvo pored korone. Naime, Covid-19 i dalje je vodeći zdravstveni i svaki drugi problem širom sveta. Epidemija ne posustaje, ali je zato barem grip stigao tek u naznakama, i to samo u malom broju zemalja. U Hrvatskoj zadnji podaci govore da gripa nema, odnosno laboratorijski nije potvrđen ni jedan slučaj, premda je prošle godine u ovo vreme već krenula ta sezonska infekcija. Činjenica je da svake godine sezona gripa krene sredinom novembra, a završava tek u martu ili aprilu. No, po svemu sudeći, ova će sezona biti potpuno nespecifična i po broju obolelih i po broju hospitaliziranih teških slučajeva gripa.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabežena ni jedna hospitalizacija zbog gripa u 55 zemalja Evrope koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izveštava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripa. S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svetska karta gripa Svetske zdravstvene organizacije još je bela. Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripa, ona ostaje u belom, a takva je trenutna situacija u svim evropskim zemljama.

Akcije urodile plodom

"Mi u Zagrebu, primera radi, nemamo do sad nijedan slučaj gripa, što baš nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama, a po svemu sudeći rezultat je od nošenja maski i dugih epidemioloških mera zbog Covida-19 koje ujedno štite i od drugih kapljičnih infekcija", kaže dr. Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Delom se smanjeni broj potvrđenih slučajeva gripa u svetu tumači i mogućom okupacijom mikrobioloških laboratorija Covidom-19 pa onda, kažu stručnjaci, verovatno ima manje vremena za drugu vrstu dijagnostike. No, Šostar tvrdi da se ne može generalizirati i kaže da se, primera radi, u Zagrebu radi i druga vrsta dijagnostike koja uključuje i potvrdu gripe u dostavljenim uzorcima.

Treba reći, da je odaziv na vakcinaciju u Hrvatskoj ove godine bio izuzetno veliki. Ukupno je naručeno 460.000 doza vakcina protiv gripa i sve će biti potrošeno, a pokušava se nabaviti još 130.000 doza, sve kako bi se barem od gripa zaštitilo što više ljudi i izbegle komplikacije mogućeg oboljevanja od gripa i Covida-19. Od početka pandemije Covida-19 upozorava se da bi za mnoge mogla biti kobna kombinacija korone i gripa.

Pokazalo se da je smrtnost onih koji su bili hospitalizirani zbog Covida-19, a imali su i grip, bila 43 posto, dok je kod onih koji su imali samo koronu smrtnost bila 27 posto. S obzirom na to da se radi o dve snažne respiratorne infekcije, očekivano je da se situacija dodatno zakomplikuje kad napadaju udruženo. Upravo zato sve su zemlje imale snažne akcije za vakcinaciju protiv gripa, što je na kraju kod neretko skeptičnih Hrvata ipak urodilo plodom jer su se upravo one najugroženije grupe - stariji od 65 i hronični bolesnici u velikom broju vakcinisali, što se uz nošenje maski pokazalo dobitnom kombinacijom.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.