VRNJAČKA BANJA DANAS JE TURISTIČKO MESTO BROJ 1 KOD SRPSKIH TURISTA: Ne možete ni da sanjate KADA JE TO KRENULO
Vrnjačka Banja - turizam, Foto: Promo, Ustupljene fotografije

ODRŽIVI TURIZAM

VRNJAČKA BANJA DANAS JE TURISTIČKO MESTO BROJ 1 KOD SRPSKIH TURISTA: Ne možete ni da sanjate KADA JE TO KRENULO

Tada je osnovano i Društvo prijatelja Vrnjačke Banje sa sedištem u Beogradu

Objavljeno:

Posle svetske ekonomske krize, 1933. godine Vrnjačka Banja beleži najveći uspeh, tako da se druga polovina tridesetih godina naziva i „zlatnim periodom“ razvoja ovog mesta. Vrnjačka Banja tada je postala vodeća Banja u Jugoslaviji po poseti i korišćenju mineralnih izvora.

Osnovano je tada se i Društvo prijatelja Vrnjačke Banje sa sedištem u Beogradu. Društvo je imalo za cilj reklamiranje Banje, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.

- Gotovo neverovatno zvuči podatak iz 1938. godine, da je u Vrnjačkoj Banji ostvareno 970.000 noćenja, više nego što su tada zajedno ostvarili Beograd, Bled i Dubrovnik - kažu iz ove opštine.

- Krajem četrdesetih kodina na Crkvenom brdu izgrađena je Letnja pozornica u obliku amfiteatra. Posle rata, oživela je i biblioteka, u kojoj se organizuju muzičke, književne i dramske večeri.

Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete, izdavalo je subvencije najboljim orkestrima Srbije da sviraju po banjskim terasama. U Banji je u periodu između dva svetska rata, radilo pet biskopa.

Vrnjčani imaju tradiciju od 150 godina organizovanog turizma, 165 vrsta retkih biljaka, 1000 stoletnih stabala u drvoredu, 60 hektara uređenih parkova i parkovskih površina, 7 mineralnih izvora, temperature vode od 14 do 37 stepeni Celzijusa.

Zbog svih ovih činjenica Vrnjačka Banja, ističu, danas je turističko mesto broj jedan kod domaćih turista i mesto Prve turističke kategorije u zemlji.

1 / 5 Foto: Promo, Ustupljene fotografije

Vrnjačkoj Banji je jedina banja, kojoj je ovaj status turističkog mesta Prve kategorije priznat, zajedno sa Beogradom i Novim Sadom, i planinskim centarima Kopaonik i Zlatibor.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Vrnjačka Banja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.