Ovim pismom je Vuk Drašković zapušio usta Dobrici Ćosiću pre 25 godina!
Foto: Fonet, Profimedia

za istoriju!

Ovim pismom je Vuk Drašković zapušio usta Dobrici Ćosiću pre 25 godina!

Pročitajte 25 godina neobjavljeno pismo Vuka Draškovića Dobrici Ćosiću od 31. jula 1991. koje prenosimo u celosti
Objavljeno: 16:31h

Pismo koje je pre 25 godina Vuk Drašković uputio Dobrici Ćosiću, do sada je neobjavljivano, a evo šta je Drašković napisao Ćosiću te davne '91. Pismo prenosimo u celosti:

"Dragi Dobrice,

Šta se ovo dešava sa Srbijom, kad njen prvi pisac, u intervjuu "Politici", igra dobošara i zove na gubilište? Ima li drugog izlaza i moramo li, zaista, po peti put u ovom veku, da izginemo?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sad je baš, ocenjujete Vi, istorijska prilika da Srbi "završe borbu za svoje oslobođenje i ujedinjenje koju vode dva veka". Zbog toga su, po Vama, izdajnici svi koji tako ne misle, a defetisti oni koji opominju da je Srbija za takav poduhvat nespremna i da bi totalni rat u koji nas gura sadašnji režim bio fatalan.

I bez rata, biološki smo ugroženi.

Poruke građana novoj Vladi: Manje kradite, više radite! (VIDEO)

Najveći broj srpskih majki ispraća sinove jedince u armiju. Imamo više penzionera nego đaka, ređe se rađamo nego što umiremo.

Koji je to ideal, Dobrice, dostojan pregnuća da na bojna polja uputimo mlade i najskuplje glave Srbije? Vi pominjete neku krnju Jugoslaviju, bez Hrvatske i Slovenije.

Ako Makedonci i Muslimani ne budu hteli takvu Jugoslaviju, onda će, kažete Vi, srpski narod "stvoriti svoju državu na svojim etničkim prostorima". Kojim to prostorima i kako? Novim ratom sa Makedoncima i Muslimanima? Otkako Vas poznajem, nikada niste bili tako neprecizni, površni i neodgovorni.

foto: Dragan kadić

Ratom ništa ne postižemo, ali rat je, na nesreću, počeo i moramo naći načina da ga prekinemo. Kako? Možda tako, Dobrice, što ćemo se napregnuti da proniknemo u njegove korene, da odredimo ratne podstrekače i njihove ciljeve. Možda ćemo tako naći odgonetku i shvatiti da nacionalna sreća ni Srba ni Hrvata danas nije u monolitnosti, u jedinstvu i u psihologiji tora, koju i Vi, na žalost, podupirete.

O sreći, naravno, ne može biti ni govora, o spasu je reč, a do njega ćemo, izgleda, stići jedino ako i mi i Hrvati budemo što je moguće masovnije i žešće nejedinstveni, neposlušni i protiv sadašnjih režima pobunjeni.

Od Brozove smrti pa negde do 1987, Beograd je, sećate se, bio prestoni grad preporoda i burevesnik novog vremena. Za našu Francusku 7 znala je cela Evropa. Sveće demokratije i velike nade u Srbiji su gorele.

A danas? Srbija je svuda naružena i omražena, što i Vi sami priznajete. Doduše, Vi tvrdite da ona nije boljševička i da su slepi svi: i Francuzi, i Englezi, i Amerikanci, i Nemci... Svi nas, po Vama, kleveću bez razloga, a predrasude, neobaveštenost ili mržnja ne dopuštaju im da uvide kako je Srbija prva srušila titoizam i boljševizam u Jugoslaviji. Kada, Dobrice? Možda 9. marta ove godine?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.