SRBI SE BUNE PROTIV FAJZERA, ALI ZATO NJEGOVE LEKOVE CEPAJU KAO LUDI: Svakodnevnica mnogih ne bi bila ista bez njih
Vakcina protiv Covida-19, Foto: EPA-EFE/MINZDRAV / HANDOUT

FARMACEUTSKA KOMPANIJA

SRBI SE BUNE PROTIV FAJZERA, ALI ZATO NJEGOVE LEKOVE CEPAJU KAO LUDI: Svakodnevnica mnogih ne bi bila ista bez njih

Sa porastom mentalnih oboljenja 60-ih godina, istraživaču su počeli da traže načine kako da pomognu ljudima koji su imali nesanicu

Objavljeno:

Do vakcine protiv korona virusa, najpoznatiji proizvod farmaceutske kompanije Fajzer je Vijagra, lek za disfunkciju erekcije koji je otkriven sasvim slučajno.

Lek je zapravo nastao kada su hemičari pokušali da sintetišu lek za visoki krvni pritisak i anginu pektoris, ali su prva klinička ispitivanja pokazala da zapravo ima mali uticaj na anginu, ali da izaziva erekciju.

Tako je Fajzer potpuno neočekivano izbacio lek za erektilnu disfunkciju, umesto za anginu pektoris.

Vijagra je patentirana 1996, a odobrena 1998. godine za upotrebu.

Po izbacivanju na tržište Vijagra je imala najbrži početni rast prodaje nakon lansiranja bilo kojeg proizvoda na recept, a 2008. godine lek je dosegao prodaju od gotovo dve milijarde dolara. Vijagru je do danas koristilo 66 miliona muškaraca širom sveta, a godišnje se proda 40 tona ovog leka.

Ksanaks je takođe Fajzerov lek

Sa porastom mentalnih oboljenja 60-ih godina, istraživaču su počeli da traže načine kako da pomognu ljudima koji su imali nesanicu, koja je najčešće proizilazila iz anksioznosti.

Dr Leo Sternbah stvorio je prvi benzodiazepin po imenu librijum, 1956. godine. Cilj je ipak bio stvoriti manje zavisnu i teoretski sigurniju alternativu tradicionalnim sredstvima za smirenje.

Iako je Sternbah izumeo i valijum, koji je 70-ih bio jedan od najpopularnijih lekova u SAD, on se nije nužno koristio za lečenje napada panike, pa se tada stvorila prilika za Ksanaks na tržištu. Tako je 13 godina kasnije, tačnije 1969. godine dr Sternbah predao patent za alprazolam, generičko ime za današnji Ksanaks.

Upjohn ga je prvi put distribuirao 1981. godine, a ova kompanija je sada deo Fajzera.

To je bio prvi benzodiazepin koji je američka Uprava za hranu i lekove odobrila za lečenje paničnog poremećaja 1990. godine. Samo dve godine nakon prvog predstavljanja na tržištu, Ksanaks je postao ključan lek u SAD.

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.