SVE GORA SITUACIJA U LOZNICI! Ukoliko nastavi da raste broj, doći će do OVOGA!
Otvaranje psihijatrije kao Kovid ambulante, Foto: Profimedia

JEZIVO

SVE GORA SITUACIJA U LOZNICI! Ukoliko nastavi da raste broj, doći će do OVOGA!

Ukoliko se nastavi ovakvo stanje imamo mogućnost da otvorimo prizemlje zgrade Psihijatrije

Objavljeno:

Iz dana u dan raste broj kovid pacijenata kojih je danas 129, najviše do sada, a mesta je sve manje u lozničkoj Opštoj bolnici čije medicinsko osoblje je maksimalno angažovano da svakoga zbrine na odgovarajući način. U bolnici su za pacijente zaražene koronom kojima je neophodno bolničko lečenje u sredu bila obezbeđena ukupno 134 mesta i realna je mogućnost da, ukoliko se situacija ne promeni, budu popunjena već za koji dan.

Prema rečima dr Zorana Kovačevića, pomoćnika direktora lozničke Opšte bolnice, ustanova je spremna da u slučaju popune postojećeg kapaciteta obezbedi dodatna mesta.

- Ukoliko se nastavi ovakvo stanje imamo mogućnost da otvorimo prizemlje zgrade Psihijatrije u kome se nalazi oprema i 18 kreveta. Taj deo smo već koristili, ali je zatvoren otvaranjem kovid odeljenja 2 u zgradi rekonstruisanog Internog odeljenja i ostao je u rezervi ukoliko se situacija toliko pogorša. Nadamo se da neće doći do takvog razvoja situacije. Nama se povećava broj kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, njih nema dramatično mnogo više, ali je priliv konstantan. Mesta se oslobađaju otpuštanjem pacijenata kojima nije više potrebno bolničko lečenje i kada neko, nažalost, izgubi bitku sa virusom, ali i dalje više ljudi primimo nego što otpustimo – rekao je danas on.

U Loznici se oboleli od korone smeštaju na Infektivno odeljenje gde funkcioniše i dnevna bolnica koja radi kao trijažni punkt, dok se pacijenti sa lakšom i srednje teškom slikom smeštaju na Grudno odeljenje u kovid 1, a teži generalno na Interno gde postoji respiratorna jedinica sa intezivnom negom. Trenutno je na respiratoru osam pacijenata. Dok se loznički lekari i medicinsko osoblje, kao i njihove kolege širom Srbije, bore u prepunim bolnicama, ne dižući glavu od posla, nekima je i u Loznici u glavi novogodišnja noć.

- Ne znam ko normalan uopšte u ovoj situaciji može da razmišlja o nekakvom provodu, dočeku Nove godine u kafani, druženju i sličnim stvarima koje jesu normalne u normalnim okolnostima. Takvi ne shvataju da je ovo vreme sve samo nije normalno i da jedna noć, makar bila i novogodišnja, ne vredi reskiranja zdravlja, iscrpljujućeg kašlja, visoke temperature, i iscrpljenosit koje donosi kovid, a još manje ugrožavanja svog ili života bližnjih. Jedva sam pregurao koronu i znam šta pričam – kaže jedan Lozničanin srednjih godina koji se u kućnim uslovima oporavlja od kovida.

Podsetimo, šest muškaraca, pet iz Loznice i jedan iz Krupnja, preminuli su juče u lozničkoj Opštoj bolnici od posledica zaražavanja koronavirusom, a od početka pandemije ovde je do sada preminulo ukupno 58 kovid pozitivnih osoba. Situacija je takva da od 23. novembra nema dana bez preminulih kovid pacijenata u bolnici, a od početka pandemije u Loznici je ukupno zaraženo 2.217 osoba. Trenutno ima 665 obolelih.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.