ISPRAVKA: Veljko Milković nije nominovan za Nobelovu nagradu
Veljko Milikić, Foto: RINA

ispravka

ISPRAVKA: Veljko Milković nije nominovan za Nobelovu nagradu

Ispravka

Objavljeno: 13:35h

Portal Espreso je datuma 11.12.2020 preneo tekst sa naslovom "SRPSKI NAUČNIK MENJA PLANETU: Inovator čiji se izumi uvrštavaju u najvažnija SVETSKA OTKRIĆA! (FOTO)", koji je sadržao netačnu informaciju o tome da je Veljko Milković nominovan za Nobelovu nagradu, što nije tačno.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst je izmenjen, kao i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

I sam Milković je demantovao vest:

„Nema nominacije. Kandidatura je jednostavno jedna lepa želja, a nominaciju ne može svako da dā… Nažalost, jedan je umro koji je mogao to da uradi, to je bio Bratislav Tošić, naš poznati fizičar“ – rekao je Milković za Tragač.

Originalni tekst:

Veljko Milikić jedan je od najupešnijih srpskih akademika, a njegovi izumi godinama unazad uvrštavaju se u najvažnija svetska otkrića, koja su od izuzetne efikasnosti i koriste se u preko 500 preduzeća širom sveta.

Srpski naučnik rođen je u Novom Sadu 1949. godine i izumeo je samogrejnu ekološku kuću, solarnu zemunicu sa zemljanom zaštitom i reflektujućim površinama pomoću kojih se ostvaruje ušteda u grejanju i osvetljenju i brojne, kako ih on naziva, ekološke inovacije.

Njegovi izumi zasnivaju se na spoznaji prednosti upotrebe dvostepenih mehaničkih oscilacija i pogonskog klatna. To njegovo otkriće smatra se "novom mehanikom" i može da se koristi na milion načina.

- Iako se točak smatra najvećim izumom čovečanstva i za osnovu napretka koji se dokazao kao dobar primer transporta, samim tim ušao kao najbolje rešenje i za turbine, elise, zupčanike i dosta drugih stvari, međutim, ja svojim tezama i u praksi dokazujem da je to pogrešno i da su oscilacije (prirodno kretanje) dosta efikasniji oblik okretanja i uz minimalna ulaganja možete dobiti besplatnu energiju. Uzmite primer ptica, koje osciluju krilima, ili ribe perajima - kazao je za RINU, Veljko Milković.

Ovaj inovator tvrdi da je to dokazao u svojim naučnim radovima i da su njegove teze našle primenu u Indiji, na čijim principima je sagrađena mehanička elektrana, pa sve do Amerike i ostatka sveta gde imaju primenu mnogi njegovi patenti i naučna rešenja.

Milković je kroz brojne primere i patente u praksi dokazao da pomoću gravitacije osciliranje znatno duže traje od bilo kog rotacionog oblika kretanja.

- Ako uporedite primer kugličnog ležaja koji se smatra za jedno od dostignuća u mehanici, svaki točak se ubrzo zaustavi dok klatno čiji je osnovni pogon gravitacija radi stostruko duže - dodao je Veljko.

Čovečanstvo se sada ne može zamisliti bez električne energije koja je neophodna u svim sferama života od saobraćaja, industrije i domaćinstva.

- U izobilju imamo električnu energiju u vidu gravitacije, ne moramo poseći drvo ili trošiti nešto što je nepovratno, kao što su nafta, drva i ugalj kojih ima u ograničenim količinama. Kroz vekove je bilo bezuspešnih pokušaja da se iskoristi gravitacija, sada se to u svetu dokazuje, i ja sam napravio prototipe koje sam ponudio preko globalne internet prodavnice "Alibaba" - kazao je Milković.

Ovaj izuzezan srpski naučnik do sada je napisao 13 knjiga koje su prevedene na nekoliko svetskih jezika i na osnovu kojih je snimljeno nekoliko igrano-dokumentarnih filmova. Za svoj višedecenijski rad, dobio je brojna priznanja u zemlji i inostranstvu, a na predlog ARS akademije Veljko Milković je kandidat za Nobelovu nagradu iz oblasti mehanike, pa će se tako možda pored Ajnštajna, Rendgena, Nikole Tesle naći i Veljko Milković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.